Bottelaar: The Vintage Malt Whisky Company
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Finlaggan Original Peaty, b. 2017
Kleur: stro
ABV: 40%

Zout vs Vanille

Finlaggan is een niet nader genoemde Islay single malt en afhankelijk van de stocks die The Vintage Malt Whisky Company bezit, durft de inhoud al wel eens te wijzigen. Zo is het een publiek geheim dat zowel Lagavulin, Laphroaig als Caol Ila al eens op fles werd getrokken. Veel maakt het mij niet uit, als het maar lekker is. Maar voor 20 EUR gaan we de verwachtingen niet al te hoog stellen, natuurlijk.

Natte aarde, gerookte vis, zoete mout, turf en Wellington Boots, dat is de neus van deze malt in een notendop. Niet zozeer veel rook, hoor. Stalgeuren, modder en citroensap: een lekkere mix. Op de achtergrond nog wat wit fruit, voornamelijk appels, en een groene toets als van varens. Jong, maar niet onaardig.

Het mondgevoel zit prima, maar de lage sterkte is er de oorzaak van dat hij wat punch mist. Nu is hij wel een tikkeltje rokerig en het zilte gaan de strijd aan met het zoete. Zout versus vanille, zeg maar.

De afdronk is jammer genoeg aan de erg korte kant.

Wat mij betreft een erg jonge Laphroaig, maar zekerheid hierover heb ik natuurlijk niet. Alleszins waar voor je geld. Bedankt, Pat!

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)