Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 27 Year Old 1981/2008 Duncan Taylor Rare Auld, cask #2931, 545 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 54.8%

Onverbiddelijk

Ik herinner me dat ik in 2013 een Caol Ila 26 Year Old 1982 Rare Auld van Duncan Taylor bestempelde als ‘één van de beste Caol Ila die ik al aan de lippen mocht zetten’. Vandaag proef ik van dezelfde bottelaar in dezelfde Rare Auld reeks een Caol Ila die een jaartje eerder op vat ging, maar ook gebotteld werd in 2008. Zal het weer een topper zijn?

Oh, wat een atypische neus is me dat! In plaats van citrus en turf krijg ik hier op de neus in eerste instantie… euh… gekookte boontjes en witte kool. WTF? Dan volgen Zwitsal babyshampoo en onrijpe bananen. Een zachte rooktontwikkeling. Pas na 5 volle minuten ademen in het glas begint hij mooi open te komen en richting Caol Ila te neigen. Oef! Dat was toch even schrikken. En ja, hij herstelt zich volledig en wordt wonderschoon op citrus, turf, zeewier en munt.

Zacht, ondanks het hoge ABV, maar onmiddellijk vertoont hij de klassieke trekjes van het huis: assen, citrus, turf, appels, moutsuikers, brak water… een onverbiddelijk lekkere mix. En perfect drinkbaar zonder water.

De afdronk is zijn troef: lang, zilt versus zoet, mineraal en rokerig.

Geweldige Caol Ila die enkel wat punten laat liggen omwille van de neus die me eerst deed fronsen en ‘oh-oh’ fluisteren. Gelukkig herstelt hij volledig. Destijds was hij 145 EUR, vandaag is dat het dubbele tot drievoudige. Gekkenwerk. Maar wat een dram!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).