Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 27 Year Old 1981 Duncan Taylor Rare Auld

Tasting Notes Posted on vr, mei 22, 2020 16:44:12

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 27 Year Old 1981/2008 Duncan Taylor Rare Auld, cask #2931, 545 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 54.8%

Onverbiddelijk

Ik herinner me dat ik in 2013 een Caol Ila 26 Year Old 1982 Rare Auld van Duncan Taylor bestempelde als ‘één van de beste Caol Ila die ik al aan de lippen mocht zetten’. Vandaag proef ik van dezelfde bottelaar in dezelfde Rare Auld reeks een Caol Ila die een jaartje eerder op vat ging, maar ook gebotteld werd in 2008. Zal het weer een topper zijn?

Oh, wat een atypische neus is me dat! In plaats van citrus en turf krijg ik hier op de neus in eerste instantie… euh… gekookte boontjes en witte kool. WTF? Dan volgen Zwitsal babyshampoo en onrijpe bananen. Een zachte rooktontwikkeling. Pas na 5 volle minuten ademen in het glas begint hij mooi open te komen en richting Caol Ila te neigen. Oef! Dat was toch even schrikken. En ja, hij herstelt zich volledig en wordt wonderschoon op citrus, turf, zeewier en munt.

Zacht, ondanks het hoge ABV, maar onmiddellijk vertoont hij de klassieke trekjes van het huis: assen, citrus, turf, appels, moutsuikers, brak water… een onverbiddelijk lekkere mix. En perfect drinkbaar zonder water.

De afdronk is zijn troef: lang, zilt versus zoet, mineraal en rokerig.

Geweldige Caol Ila die enkel wat punten laat liggen omwille van de neus die me eerst deed fronsen en ‘oh-oh’ fluisteren. Gelukkig herstelt hij volledig. Destijds was hij 145 EUR, vandaag is dat het dubbele tot drievoudige. Gekkenwerk. Maar wat een dram!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 25 Year Old 1983 Bladnoch Forum

Tasting Notes Posted on vr, mei 22, 2020 06:43:24

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 25 Year Old 1983/2008, Bladnoch Forum, American Hogshead #4807, 303 bts
Kleur: goud
ABV: 53.2%

After Shave

Een Caol Ila van een kwart eeuw oud! Een officiële botteling kost ondertussen een arm en een been, maar destijds kon je deze van het Bladnoch Forum nog voor een eerlijke prijs kopen. Hij was destijds slechts 150 EUR, stel je voor. Ah, de goeie ouwe tijd.

Prachtig! Hoera! Ik steek mijn neus nog maar net in het glas en het feest is al begonnen! Ik wordt overspoeld door een zacht, zoet en licht geturfd aroma met citrus in al zijn facetten (limoen, citroen, pomelo, pompelmoes, yuzu), een mooie florale toets en zoete mout, zachte zeebries en minimale rookontwikkeling. Dit komt zelfs heel even over als een heerlijke en erg mannelijke after shave! Gene zever, dit is zalig.

Op smaak is het de heilige Drievuldigheid van citroen, suiker en zout. Laat ons daar gesuikerde citroenschillen van maken, mooi gewikkeld in een jasje van rook die zacht begint maar dan erg groots wordt om midpalate terug te verzachten en de citrusvruchten opnieuw het voetlicht te gunnen. Complex? Nee, hoor. Lekker? En nog geen klein beetje!

Lekker lange afdronk op meer van hetzelfde.

Toegegeven, dit is een eerder ‘eenvoudige’ Caol Ila, maar als het er zo boenk op is, kan me dat geen barst schelen. Deze is hemels!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).