Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 25 Year Old 1983/2008, Bladnoch Forum, American Hogshead #4807, 303 bts
Kleur: goud
ABV: 53.2%

After Shave

Een Caol Ila van een kwart eeuw oud! Een officiële botteling kost ondertussen een arm en een been, maar destijds kon je deze van het Bladnoch Forum nog voor een eerlijke prijs kopen. Hij was destijds slechts 150 EUR, stel je voor. Ah, de goeie ouwe tijd.

Prachtig! Hoera! Ik steek mijn neus nog maar net in het glas en het feest is al begonnen! Ik wordt overspoeld door een zacht, zoet en licht geturfd aroma met citrus in al zijn facetten (limoen, citroen, pomelo, pompelmoes, yuzu), een mooie florale toets en zoete mout, zachte zeebries en minimale rookontwikkeling. Dit komt zelfs heel even over als een heerlijke en erg mannelijke after shave! Gene zever, dit is zalig.

Op smaak is het de heilige Drievuldigheid van citroen, suiker en zout. Laat ons daar gesuikerde citroenschillen van maken, mooi gewikkeld in een jasje van rook die zacht begint maar dan erg groots wordt om midpalate terug te verzachten en de citrusvruchten opnieuw het voetlicht te gunnen. Complex? Nee, hoor. Lekker? En nog geen klein beetje!

Lekker lange afdronk op meer van hetzelfde.

Toegegeven, dit is een eerder ‘eenvoudige’ Caol Ila, maar als het er zo boenk op is, kan me dat geen barst schelen. Deze is hemels!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).