Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 10 Year Old 1984/1995 Wilson & Morgan, Barrel Selection Extra Strength
Kleur: zonlicht
ABV: 50%

20

Physalis

Een gouwe ouwe van Caol Ila, gestookt toen ondergetekende ocharme 14 was en gebotteld toen ik nog niet eens deftig met whisky bezig was. Wilson & Morgan bottelde hem op 50% in hun (destijds) populaire Extra Strength reeks. Het bleke kleurtje doet een refill bourbonvat vermoeden.

Verrassend zachte en zoete neus waar amper turf aan te pas komt, maar des te meer wit fruit en vanille. Kokosnoot met hints van vanille en physalis – ook wel goudbes of ananaskers genoemd. Iets van witte chocolade. En dan, na enkele minuten ademen, verschijnt er toch een zacht streepje turf en iets zilt. Erg clean en uitnodigend.

Op smaak is Caol Ila meteen herkenbaar, maar ook hier gaat het onmiddellijk de zoete kant op met een karrenvracht aan vanille en appels. Witte chocolade keert weer, maar wordt onmiddellijk gecountered door wat plasticine en zeezout. Wordt licht chemisch, zonder te storen. Citrusfruit steekt de kop op met citroen en limoen op kop. Ik ben wederom verrast hoe clean deze Ileach wel is. Mooi!

De afdronk is middellang, zacht gepeperd en houdt het midden tussen zoet en zilt.

Een tikkeltje atypisch voor Caol Ila, volgens mij althans, maar daarom niet minder mooi. Nog een fles vinden is als zoeken naar een speld in de spreekwoordelijke hooiberg, maar ik zet hem alvast op mijn ‘to look out for’-lijstje.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)