Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 10 Year Old 1984 Wilson & Morgan

Tasting Notes Posted on wo, mei 20, 2020 16:40:31

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 10 Year Old 1984/1995 Wilson & Morgan, Barrel Selection Extra Strength
Kleur: zonlicht
ABV: 50%

20

Physalis

Een gouwe ouwe van Caol Ila, gestookt toen ondergetekende ocharme 14 was en gebotteld toen ik nog niet eens deftig met whisky bezig was. Wilson & Morgan bottelde hem op 50% in hun (destijds) populaire Extra Strength reeks. Het bleke kleurtje doet een refill bourbonvat vermoeden.

Verrassend zachte en zoete neus waar amper turf aan te pas komt, maar des te meer wit fruit en vanille. Kokosnoot met hints van vanille en physalis – ook wel goudbes of ananaskers genoemd. Iets van witte chocolade. En dan, na enkele minuten ademen, verschijnt er toch een zacht streepje turf en iets zilt. Erg clean en uitnodigend.

Op smaak is Caol Ila meteen herkenbaar, maar ook hier gaat het onmiddellijk de zoete kant op met een karrenvracht aan vanille en appels. Witte chocolade keert weer, maar wordt onmiddellijk gecountered door wat plasticine en zeezout. Wordt licht chemisch, zonder te storen. Citrusfruit steekt de kop op met citroen en limoen op kop. Ik ben wederom verrast hoe clean deze Ileach wel is. Mooi!

De afdronk is middellang, zacht gepeperd en houdt het midden tussen zoet en zilt.

Een tikkeltje atypisch voor Caol Ila, volgens mij althans, maar daarom niet minder mooi. Nog een fles vinden is als zoeken naar een speld in de spreekwoordelijke hooiberg, maar ik zet hem alvast op mijn ‘to look out for’-lijstje.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Caol Ila 9 Year Old 1998 Gordon & Macphail Cask Strength

Tasting Notes Posted on wo, mei 20, 2020 06:39:09

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 9 Year Old 1998/2008, Gordon & Macphail Cask Strength, 1st fill sherry butts #12875+12876
Kleur: koper
ABV: 59.1%

Ricola

Deze Caol Ila van G&M zit al langer op fles dan dat hij in het vat doorgebracht heeft. Deze jonge Ileach rijpte op 2 first filll sherry butts, wat zijn kleurtje verklaart. Mooie, heldere koperen kleur, in feite. Ik krijg er alvast het water van in de mond, en dat is maar goed ook, want deze zit heel hoog in alcohol.

De neus is erg zoet, herbaal en medicinaal. Doet wat aan kruidenpastilles van Ricola denken. Maar er zit ook meteen een erg vuil kantje aan, waardoor ik aan een stal met bijhorende koeienvlaaien moet denken. In tegenstelling tot wat je zou denken, is dat géén off-note! Na enkele minuten ademen krijgt hij iets umami (spek op de bbq) en zilt (zeezout). Ik hou hier wel van.

Hij heeft een prima body. Tussen olieachtig en stroperig, wat hem lekker aan je tandvlees doet plakken. Het eerste wat opvalt is de bijzonder zilte toets van stokvis, zeezout en brak water, terwijl het sherryvat zijn uiterste best doet om één en ander te counteren met donkerzoet fruit zoals dadels en vijgen. Gekonfijte appelsienschillen, ahornsiroop en stekelbessen verschijnen, terwijl een mooie rookontwikkeling je het gevoel geeft aan een vreugdevuur op het strand te staan. Heerlijk en groots.

De afdronk is uitstekend. Lang, donkerzoet versus zilt en nog steeds pittig kruidig en rokerig. Geeft nagenieten een nieuwe betekenis.

Grootse Caol Ila waarbij de spirit en het vat mooi samenwerken.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)