Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 9 Year Old 1998/2008, Gordon & Macphail Cask Strength, 1st fill sherry butts #12875+12876
Kleur: koper
ABV: 59.1%

Ricola

Deze Caol Ila van G&M zit al langer op fles dan dat hij in het vat doorgebracht heeft. Deze jonge Ileach rijpte op 2 first filll sherry butts, wat zijn kleurtje verklaart. Mooie, heldere koperen kleur, in feite. Ik krijg er alvast het water van in de mond, en dat is maar goed ook, want deze zit heel hoog in alcohol.

De neus is erg zoet, herbaal en medicinaal. Doet wat aan kruidenpastilles van Ricola denken. Maar er zit ook meteen een erg vuil kantje aan, waardoor ik aan een stal met bijhorende koeienvlaaien moet denken. In tegenstelling tot wat je zou denken, is dat géén off-note! Na enkele minuten ademen krijgt hij iets umami (spek op de bbq) en zilt (zeezout). Ik hou hier wel van.

Hij heeft een prima body. Tussen olieachtig en stroperig, wat hem lekker aan je tandvlees doet plakken. Het eerste wat opvalt is de bijzonder zilte toets van stokvis, zeezout en brak water, terwijl het sherryvat zijn uiterste best doet om één en ander te counteren met donkerzoet fruit zoals dadels en vijgen. Gekonfijte appelsienschillen, ahornsiroop en stekelbessen verschijnen, terwijl een mooie rookontwikkeling je het gevoel geeft aan een vreugdevuur op het strand te staan. Heerlijk en groots.

De afdronk is uitstekend. Lang, donkerzoet versus zilt en nog steeds pittig kruidig en rokerig. Geeft nagenieten een nieuwe betekenis.

Grootse Caol Ila waarbij de spirit en het vat mooi samenwerken.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)