Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 30 Year Old 1988/2018 Xtra Old Particular, Douglas Laing, Refill Butt #DL12821, 271 bts
Kleur: oud goud
ABV: 42.6%

Bunnanen

Vandaag proeven we een Bunna uit 1988 die drie decennia lang mocht rijpen op een refill butt – een sherryvat dus. Het werd in 2018 op ons losgelaten in de XOP – Xtra Old Particular – reeks van Douglas Laing. Niet bepaald voor ieders beurs, als je weet dat een flesje zo’n 425 à 500 EUR kost. Ik kon gelukkig via een bevriend whiskyliefhebber een sample bemachtigen.

De neus is zalig zoet en waxy op schoensmeer, rozijntjes, pruimtabak, bananenschillen, cola-snoepjes, bosbessen, kweepeer en pomme d’amour. Er werd ongetwijfeld geturfde gerst gebruikt, want er zit nog een mooie hint van rook in, zij het wel helemaal achteraan. Dit is first and foremost een absoluut snoeperige fruitbom. En heerlijk dat het is…

De aanzet is zacht gekruid en wat waxy. Hij vertoont nu ook een zilt randje waar het fruit wat moeilijker doorheen geraakt. Het wordt zowaar een strijd tussen zoet en zilt. De bananen keren weer, gevolgd door sultanas en wat citroen. Qua kruiden moet ik denken aan gember, anijs en zoethout. Midpalate verschijnt een bittertje van het eikenhout. Prima balans.

De finish is lekker lang, warm op woodsmoke en drogend.

De bananen vond ik er echt uitspringen. Bunnahabhain bananen… Bunnanen, dus. Bedankt, Carl!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).