Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bunnahabhain 30 Year Old 1988 Xtra Old Particular Douglas Laing

Tasting Notes Posted on zo, mei 17, 2020 16:58:14

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 30 Year Old 1988/2018 Xtra Old Particular, Douglas Laing, Refill Butt #DL12821, 271 bts
Kleur: oud goud
ABV: 42.6%

Bunnanen

Vandaag proeven we een Bunna uit 1988 die drie decennia lang mocht rijpen op een refill butt – een sherryvat dus. Het werd in 2018 op ons losgelaten in de XOP – Xtra Old Particular – reeks van Douglas Laing. Niet bepaald voor ieders beurs, als je weet dat een flesje zo’n 425 à 500 EUR kost. Ik kon gelukkig via een bevriend whiskyliefhebber een sample bemachtigen.

De neus is zalig zoet en waxy op schoensmeer, rozijntjes, pruimtabak, bananenschillen, cola-snoepjes, bosbessen, kweepeer en pomme d’amour. Er werd ongetwijfeld geturfde gerst gebruikt, want er zit nog een mooie hint van rook in, zij het wel helemaal achteraan. Dit is first and foremost een absoluut snoeperige fruitbom. En heerlijk dat het is…

De aanzet is zacht gekruid en wat waxy. Hij vertoont nu ook een zilt randje waar het fruit wat moeilijker doorheen geraakt. Het wordt zowaar een strijd tussen zoet en zilt. De bananen keren weer, gevolgd door sultanas en wat citroen. Qua kruiden moet ik denken aan gember, anijs en zoethout. Midpalate verschijnt een bittertje van het eikenhout. Prima balans.

De finish is lekker lang, warm op woodsmoke en drogend.

De bananen vond ik er echt uitspringen. Bunnahabhain bananen… Bunnanen, dus. Bedankt, Carl!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bunnahabhain 4 Year Old 2013 The Ultimate

Tasting Notes Posted on zo, mei 17, 2020 06:56:49

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain Staoisha 4 Year Old 2013/2018 The Ultimate, van wees, Hogshead #900032, 335 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 64.7%

Gebakken Eieren

Naast de Moine (wat turf betekent) is ook de Staoisha een flink geturfde variant van het anders betrekkelijk zachte Bunnahabhain. Het is een verwijzing naar één van de waterbronnen die de distilleerderij op Islay gebruikt voor de productie van hun flink geturfde whisky. Dit vat werd in 2013 afgevuld met spirit en op erg jonge leeftijd door van Wees op de markt gebracht. Veel bleker dan dit lijkt me niet echt mogelijk.

De neus is in alle eerlijkheid nog flink new make-y, moet ik zeggen. Flink wat graan – zoete mout, overigens – perensiroop, vanille en woodsmoke. Iets van gebakken eieren, echt waar, nooit eerder in een whisky geroken! Immatuur, maar daarom niet minder plezant.

Op smaak gaat het verder op hetzelfde elan, zij het wel met een zoete opstoot van vanille en een rooktonwikkeling die zijn gelijke niet kent. Het ABV zorgt ervoor dat je naar adem moet happen. Een zilte toets op de achtergrond, maar vooral een zoete toets op de voorgrond en flink wat turf. Krachtig en in your face. Brutaal, maar ik hou hier wel van.

De afdronk verraadt opnieuw zijn erg jonge leeftijd, maar ik vind het allemaal prima.

Geen hoogvlieger, maar kan ook niet op die leeftijd, natuurlijk. Dat gezegd zijnde is dit de ideale dram om te sippen tijdens de winter rond de vuurkorf.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).