Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain Staoisha 4 Year Old 2013/2018 The Ultimate, van wees, Hogshead #900032, 335 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 64.7%

Gebakken Eieren

Naast de Moine (wat turf betekent) is ook de Staoisha een flink geturfde variant van het anders betrekkelijk zachte Bunnahabhain. Het is een verwijzing naar één van de waterbronnen die de distilleerderij op Islay gebruikt voor de productie van hun flink geturfde whisky. Dit vat werd in 2013 afgevuld met spirit en op erg jonge leeftijd door van Wees op de markt gebracht. Veel bleker dan dit lijkt me niet echt mogelijk.

De neus is in alle eerlijkheid nog flink new make-y, moet ik zeggen. Flink wat graan – zoete mout, overigens – perensiroop, vanille en woodsmoke. Iets van gebakken eieren, echt waar, nooit eerder in een whisky geroken! Immatuur, maar daarom niet minder plezant.

Op smaak gaat het verder op hetzelfde elan, zij het wel met een zoete opstoot van vanille en een rooktonwikkeling die zijn gelijke niet kent. Het ABV zorgt ervoor dat je naar adem moet happen. Een zilte toets op de achtergrond, maar vooral een zoete toets op de voorgrond en flink wat turf. Krachtig en in your face. Brutaal, maar ik hou hier wel van.

De afdronk verraadt opnieuw zijn erg jonge leeftijd, maar ik vind het allemaal prima.

Geen hoogvlieger, maar kan ook niet op die leeftijd, natuurlijk. Dat gezegd zijnde is dit de ideale dram om te sippen tijdens de winter rond de vuurkorf.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).