Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain Moine 6 Year Old 2008/2014 The Ultimate, van Wees, bourbon barrel #800040, 321 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Oestersap & Walnoten

Bunnahabhain staat bekend om zijn zachte, quasi ongeturfde whisky, maar heeft wel enkele uitzonderingen. Deze is er zo eentje: een 6-jarige Moine (wat zoveel betekent als moeras of turf) die op bourbonvat rijpte. The Ultimate – een label van het Nederlandse van Wees – heeft al heel wat Bunna op de markt gebracht. Dit is een release uit 2014.

Een vettige neus op aarde, netels, oestersap en walnoten. Iets van maggimix en jonge appels. Lekker vuil, lekker vettig en erg aantrekkelijk voor wie van deze stijl houdt (ikke, ikke!), ondanks zijn eenvoud. Less is more, weet u wel?

Ook op smaak is hij lekker vettig. Erg olieachtig en nu toch een pak fruitiger dan de neus deed vermoeden. Zoeter ook. Denk appel, banaan, citrusfruit, vanille – plots erg veel vanille zelfs – en een mooie rookontwikkeling. Iets van assen op de achtergrond.

De afdronk is eerder kort, maar wel rokerig zoet.

Destijds ocharme 40 EUR, bijna onbegrijpelijk vandaag. Helaas nergens meer te vinden (voor zover ik weet).

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).