Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bunnahabhain 6 Year Old 2008 The Ultimate

Tasting Notes Posted on za, mei 16, 2020 16:55:25

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain Moine 6 Year Old 2008/2014 The Ultimate, van Wees, bourbon barrel #800040, 321 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Oestersap & Walnoten

Bunnahabhain staat bekend om zijn zachte, quasi ongeturfde whisky, maar heeft wel enkele uitzonderingen. Deze is er zo eentje: een 6-jarige Moine (wat zoveel betekent als moeras of turf) die op bourbonvat rijpte. The Ultimate – een label van het Nederlandse van Wees – heeft al heel wat Bunna op de markt gebracht. Dit is een release uit 2014.

Een vettige neus op aarde, netels, oestersap en walnoten. Iets van maggimix en jonge appels. Lekker vuil, lekker vettig en erg aantrekkelijk voor wie van deze stijl houdt (ikke, ikke!), ondanks zijn eenvoud. Less is more, weet u wel?

Ook op smaak is hij lekker vettig. Erg olieachtig en nu toch een pak fruitiger dan de neus deed vermoeden. Zoeter ook. Denk appel, banaan, citrusfruit, vanille – plots erg veel vanille zelfs – en een mooie rookontwikkeling. Iets van assen op de achtergrond.

De afdronk is eerder kort, maar wel rokerig zoet.

Destijds ocharme 40 EUR, bijna onbegrijpelijk vandaag. Helaas nergens meer te vinden (voor zover ik weet).

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bunnahabhain 10 Year Old 2007 Blackadder Raw Cask

Tasting Notes Posted on za, mei 16, 2020 06:54:08

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 10 Year Old 2007/2018 Blackadder Raw Cask, Hogshead with sherry cask finish #800002, 261 bts
Kleur: oud goud
ABV: 61.4%

Werther’s Original

Deze jonge Bunnahabhain uit 2007 werd door Robin Tucek en zijn team van Blackadder gebotteld in hun bekende Raw Cask serie. Hij rijpte op een hogshead alvorens een sherry cask finish te krijgen. Het alcoholpercentage doet vermoeden dat de spirit niet versneden werd naar de industriestandaard van 63.5% alvorens die op vat ging.

Op de neus krijg ik in eerste instantie boterbabbelaars. Denk Werther’s Original in het kwadraat. Eens je daar voorbij geraakt bent, krijg je nog wat tabaksbladeren, vers geboend leder, meubelpoets en melkchocolade. Hint van gedroogd fruit. Mooie rokerigheid, zonder in your face te zijn. Ik ben onmiddellijk fan.

Ondanks het monsterlijke ABV is dit niet echt een trap tegen je tanden. Eerst is hij wat snoeperig (karamel, chocolade met rode vruchten vulling), maar dan komen leder, nootmuskaat, kruidnagel, boerenboter en gedroogde vruchten sterk opzetten. Meer nog: ik heb even het gevoel een dry sherry te drinken, zij het wel op steroïden.

De afdronk is lang, rokerig, donkerzoet en simpelweg subliem. Walnoten op het sterfbed.

En te bedenken dat deze ocharme tien jaar oud is. Da’s een staaltje vakmanschap. Dit is mijn 90e ontmoeting met Bunna. Bijzonder.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).