Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 10 Year Old 2007/2018 Blackadder Raw Cask, Hogshead with sherry cask finish #800002, 261 bts
Kleur: oud goud
ABV: 61.4%

Werther’s Original

Deze jonge Bunnahabhain uit 2007 werd door Robin Tucek en zijn team van Blackadder gebotteld in hun bekende Raw Cask serie. Hij rijpte op een hogshead alvorens een sherry cask finish te krijgen. Het alcoholpercentage doet vermoeden dat de spirit niet versneden werd naar de industriestandaard van 63.5% alvorens die op vat ging.

Op de neus krijg ik in eerste instantie boterbabbelaars. Denk Werther’s Original in het kwadraat. Eens je daar voorbij geraakt bent, krijg je nog wat tabaksbladeren, vers geboend leder, meubelpoets en melkchocolade. Hint van gedroogd fruit. Mooie rokerigheid, zonder in your face te zijn. Ik ben onmiddellijk fan.

Ondanks het monsterlijke ABV is dit niet echt een trap tegen je tanden. Eerst is hij wat snoeperig (karamel, chocolade met rode vruchten vulling), maar dan komen leder, nootmuskaat, kruidnagel, boerenboter en gedroogde vruchten sterk opzetten. Meer nog: ik heb even het gevoel een dry sherry te drinken, zij het wel op steroïden.

De afdronk is lang, rokerig, donkerzoet en simpelweg subliem. Walnoten op het sterfbed.

En te bedenken dat deze ocharme tien jaar oud is. Da’s een staaltje vakmanschap. Dit is mijn 90e ontmoeting met Bunna. Bijzonder.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).