Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 14 Year Old 1997/2012 Adelphi, Refill Sherry Cask #5378, 525 bts
Kleur: licht goud
ABV: 57.1%

Refill

Onafhankelijk bottelaar Adelphi kon de hand leggen op een refill sherry cask waar de spirit van Bunnahabhain 14 jaar lang op rijpte, van 1997 tot 2012. Het leverde nog 525 flessen op vatsterkte op. Verrassend licht voor een sherryvat, maar goed, het is refill.

Hola, deze is lekker vuil en peaty. Een moutig hart met roomboter, hooi, stoffige boeken op zolder, houtschaafsel en iets van munt. Vers gebakken brood. Tikkeltje houterig, maar tegelijkertijd best aangenaam. Maar van de sherryinvloed geen spoor behoudens misschien een zoete toets van perensiroop.

Ook op smaak is hij in eerste instantie lekker vuil, korrelig op de tong met een flinke dosis turf die voor een grootse rookontwikkeling zorgt. Nu voel je de vatsterkte wel. De hint van munt wordt nu een flinke dosis menthol en het werkt echt goed. Groene toetsen als van varens en aarde, opnieuw flink wat eik zonder oaky te worden maar blind zou ik nooit vermoed hebben dat dit op een sherryvat gaat. Refill, ik zei het al.

De afdronk is lang, warm en pittig op witte peper. De rook wordt nog grootser en de turf bijt heel even.

Een geweldige winterdram.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).