Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bunnahabhain 14 Year Old 1997 Adelphi

Tasting Notes Posted on do, mei 14, 2020 16:52:55

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 14 Year Old 1997/2012 Adelphi, Refill Sherry Cask #5378, 525 bts
Kleur: licht goud
ABV: 57.1%

Refill

Onafhankelijk bottelaar Adelphi kon de hand leggen op een refill sherry cask waar de spirit van Bunnahabhain 14 jaar lang op rijpte, van 1997 tot 2012. Het leverde nog 525 flessen op vatsterkte op. Verrassend licht voor een sherryvat, maar goed, het is refill.

Hola, deze is lekker vuil en peaty. Een moutig hart met roomboter, hooi, stoffige boeken op zolder, houtschaafsel en iets van munt. Vers gebakken brood. Tikkeltje houterig, maar tegelijkertijd best aangenaam. Maar van de sherryinvloed geen spoor behoudens misschien een zoete toets van perensiroop.

Ook op smaak is hij in eerste instantie lekker vuil, korrelig op de tong met een flinke dosis turf die voor een grootse rookontwikkeling zorgt. Nu voel je de vatsterkte wel. De hint van munt wordt nu een flinke dosis menthol en het werkt echt goed. Groene toetsen als van varens en aarde, opnieuw flink wat eik zonder oaky te worden maar blind zou ik nooit vermoed hebben dat dit op een sherryvat gaat. Refill, ik zei het al.

De afdronk is lang, warm en pittig op witte peper. De rook wordt nog grootser en de turf bijt heel even.

Een geweldige winterdram.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bunnahabhain 23 Year Old Whiskyclub Ypenburg

Tasting Notes Posted on do, mei 14, 2020 07:20:26

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 23 Year Old, bottled 2016, Crom for Whiskyclub Ypenburg, Hogshead, 30 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46.3%

Fris & Fruitig

Whiskyclub Ypenburg uit Nederland werd in 2014 opgericht door een zekere Ruud. Ondertussen houden ze maandelijks een tasting. In 2016 lanceerden ze al hun eerste clubbotteling – een 23-jarige Bunnahabhain, gebotteld in samenwerking met Crom. Laten we die maar eens aan de lippen zetten.

Frisse neus op appeltjes, perzik en vers geboend leder. Wordt dan een tikkeltje zoetzuur als van pompelmoes en snoepgoed. Een toets van hout en turf. Laat amandelschaafsel. Dit is een verrassend delicate neus, maar wel bijzonder lekker.

Op smaak is hij verrassend zilt. Brak water waar zoet fruit doorheen probeert te prikken, maar daar de grootste moeite mee heeft. Zacht kruidig op witte peper en iets van kruidnagel. Het fruit evolueert van Europees naar bijna tropisch met hints van kweepeer, limoen en zelfs kiwi. De turf zorgt voor een zachte rookontwikkeling. Leder en noten keren weer. Erg mooi.

De afdronk is lang, waarbij zoet en zilt nog even met elkaar in de clinch gaan. Appeltjes en kalisse op het sterfbed.

Erg mooie Bunna, de leden van de club mogen hier absoluut trots op zijn.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).