Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 23 Year Old, bottled 2016, Crom for Whiskyclub Ypenburg, Hogshead, 30 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46.3%

Fris & Fruitig

Whiskyclub Ypenburg uit Nederland werd in 2014 opgericht door een zekere Ruud. Ondertussen houden ze maandelijks een tasting. In 2016 lanceerden ze al hun eerste clubbotteling – een 23-jarige Bunnahabhain, gebotteld in samenwerking met Crom. Laten we die maar eens aan de lippen zetten.

Frisse neus op appeltjes, perzik en vers geboend leder. Wordt dan een tikkeltje zoetzuur als van pompelmoes en snoepgoed. Een toets van hout en turf. Laat amandelschaafsel. Dit is een verrassend delicate neus, maar wel bijzonder lekker.

Op smaak is hij verrassend zilt. Brak water waar zoet fruit doorheen probeert te prikken, maar daar de grootste moeite mee heeft. Zacht kruidig op witte peper en iets van kruidnagel. Het fruit evolueert van Europees naar bijna tropisch met hints van kweepeer, limoen en zelfs kiwi. De turf zorgt voor een zachte rookontwikkeling. Leder en noten keren weer. Erg mooi.

De afdronk is lang, waarbij zoet en zilt nog even met elkaar in de clinch gaan. Appeltjes en kalisse op het sterfbed.

Erg mooie Bunna, de leden van de club mogen hier absoluut trots op zijn.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).