Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 9 Year Old 2008/2017 Feinkost Reifferscheid, cask #3813649
Kleur: licht goud
ABV: 52.5%

Helder

Feinkost Reifferscheid is een familiale delicatessenzaak in hartje Bonn, Duitsland, opgericht in 1890 en vandaag de dag gerund door Bärbel en Lutz Reiferscheid. Sinds 1993 verkopen ze ook whisky. Regelmatig bottelen zij whisky voor hun zaak, alsook voor de door het koppel in 2002 opgerichte whisky club Friends of Single Malt Bonn. In 2017 was het de beurt aan deze jonge Bunna, die na rijping van 9 jaar nog een finish kreeg op een fresh sherry octave gedurende 9 maanden.

Zachte neus op boomgaardfruit (denk appels en peren), maar met een ondertoon van rottende planten. Een beetje vuil, maar net niet storend. Daaronder zit nog een toets van zure snoepjes en limoensap. Een druppel olijfolie. De finish op het sherryvat voegt er een toets van perzik en sultana aan toe, maar ook een hint van vers afgestreken lucifer.

Hij is verrassend zacht op de tong en erg helder, als u begrijpt wat ik bedoel. Wit en geel fruit, witte peper, wat eikenhout en rook. Midpalate wordt hij erg zoet op perzik en mandarijn. De turf is beheerst, maar prominent.

De afdronk mag er wezen: warm, kruidig, zoetzuur en peaty.

Mooie, jonge Bunna, hoewel de neus even wennen is.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).