Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bunnahabhain 9 Year Old 2008 Feinkost Reifferscheid

Tasting Notes Posted on vr, mei 15, 2020 16:51:38

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 9 Year Old 2008/2017 Feinkost Reifferscheid, cask #3813649
Kleur: licht goud
ABV: 52.5%

Helder

Feinkost Reifferscheid is een familiale delicatessenzaak in hartje Bonn, Duitsland, opgericht in 1890 en vandaag de dag gerund door Bärbel en Lutz Reiferscheid. Sinds 1993 verkopen ze ook whisky. Regelmatig bottelen zij whisky voor hun zaak, alsook voor de door het koppel in 2002 opgerichte whisky club Friends of Single Malt Bonn. In 2017 was het de beurt aan deze jonge Bunna, die na rijping van 9 jaar nog een finish kreeg op een fresh sherry octave gedurende 9 maanden.

Zachte neus op boomgaardfruit (denk appels en peren), maar met een ondertoon van rottende planten. Een beetje vuil, maar net niet storend. Daaronder zit nog een toets van zure snoepjes en limoensap. Een druppel olijfolie. De finish op het sherryvat voegt er een toets van perzik en sultana aan toe, maar ook een hint van vers afgestreken lucifer.

Hij is verrassend zacht op de tong en erg helder, als u begrijpt wat ik bedoel. Wit en geel fruit, witte peper, wat eikenhout en rook. Midpalate wordt hij erg zoet op perzik en mandarijn. De turf is beheerst, maar prominent.

De afdronk mag er wezen: warm, kruidig, zoetzuur en peaty.

Mooie, jonge Bunna, hoewel de neus even wennen is.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bunnahabhain 14 Year Old 1991 The Ultimate

Tasting Notes Posted on vr, mei 15, 2020 06:49:01

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 14 Year Old 1991/2005 The Ultimate, van Wees, Sherry Butt #620, 657 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Sultanas

Bunnahabhain is Keltisch voor ‘mond van de rivier’ en ligt ten noorden van Port Askaig op Islay, opgericht in 1881. Hun whisky wordt beschouwd als bij de lichtste van het eiland qua turfgehalte (als we even abstractie maken van hun jonge geweld dat naar de naam Stoaisha luistert). We proeven vandaag een single sherry butt dat door het Nederlandse van Wees werd gebotteld in hun populaire The Ultimate reeks.

Oh, man, dit is een lekkere neus! Rood en tropisch fruit, echt waar. Maar vooral een karrenvracht aan sultanas. Niet te verwarren met rozijnen, ook al zijn beide vruchten van dezelfde druif –Thomspon seedless – gemaakt. Een rozijn wordt natuurlijk gedroogd, maar een sultana wordt eerst in vegetarische olie en sulferdioxide gedrenkt om de gouden kleur te krijgen. Dit even volledig terzijde… Nog wat boerenboter en zelfs melkchocolade. Helemaal achteraan een mooie hint van turf, maar deze moet het vooral van het fruitige hebben. Echt lekkere neus, ik zei het al.

Prima mondgevoel. Lekker zacht, maar verre van waterachtig. Nu krijg ik al wat meer turf en woodsmoke alsook wat kruidnagel en nootmuskaat, waardoor hij wat punch ontwikkelt. Het rode fruit keert naar de achtergrond, terwijl de sultanas nu vlotjes worden overmeesterd door gedroogde abrikozen en zelfs een enkele papaya. Hij verliest nooit zijn quasi tropische karakter. Wordt naar het einde toe zelfs een beetje snoeperig.

De afdronk is middellang, punchy en zelfs een beetje boozy (is dat een woord?) en laat je mond ietwat droog achter.

Jawadde! Een topper van een Bunna, geselecteerd door van Wees. Destijds nog geen 80 EUR. Als je hem nog kan vinden, niet twijfelen!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).