Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 14 Year Old 1991/2005 The Ultimate, van Wees, Sherry Butt #620, 657 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Sultanas

Bunnahabhain is Keltisch voor ‘mond van de rivier’ en ligt ten noorden van Port Askaig op Islay, opgericht in 1881. Hun whisky wordt beschouwd als bij de lichtste van het eiland qua turfgehalte (als we even abstractie maken van hun jonge geweld dat naar de naam Stoaisha luistert). We proeven vandaag een single sherry butt dat door het Nederlandse van Wees werd gebotteld in hun populaire The Ultimate reeks.

Oh, man, dit is een lekkere neus! Rood en tropisch fruit, echt waar. Maar vooral een karrenvracht aan sultanas. Niet te verwarren met rozijnen, ook al zijn beide vruchten van dezelfde druif –Thomspon seedless – gemaakt. Een rozijn wordt natuurlijk gedroogd, maar een sultana wordt eerst in vegetarische olie en sulferdioxide gedrenkt om de gouden kleur te krijgen. Dit even volledig terzijde… Nog wat boerenboter en zelfs melkchocolade. Helemaal achteraan een mooie hint van turf, maar deze moet het vooral van het fruitige hebben. Echt lekkere neus, ik zei het al.

Prima mondgevoel. Lekker zacht, maar verre van waterachtig. Nu krijg ik al wat meer turf en woodsmoke alsook wat kruidnagel en nootmuskaat, waardoor hij wat punch ontwikkelt. Het rode fruit keert naar de achtergrond, terwijl de sultanas nu vlotjes worden overmeesterd door gedroogde abrikozen en zelfs een enkele papaya. Hij verliest nooit zijn quasi tropische karakter. Wordt naar het einde toe zelfs een beetje snoeperig.

De afdronk is middellang, punchy en zelfs een beetje boozy (is dat een woord?) en laat je mond ietwat droog achter.

Jawadde! Een topper van een Bunna, geselecteerd door van Wees. Destijds nog geen 80 EUR. Als je hem nog kan vinden, niet twijfelen!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).