Vrijdag avond 27 augustus 2010 was het verzamelen geblazen bij Whivie-Mark en Sofie, om onze Schotland-reis voor dit najaar te plannen. Hoewel we onze vluchten en logementen reeds in februari hadden vastgelegd; was het hoog tijd om ons rittenschema uit te stippelen.

Voor we aan deze karwei begonnen, moet eerst de innerlijke mens nog aangesterkt worden. Bij het aperitief dronken de dames een witte wijn; terwijl ik Mark briefte over de MoS/Thosop Tasting Sint- Niklaas van de vorige avond. Daarbij nuttigden wij de First Peat Class en de Glencadam 1974, de twee drams die ik wist te scoren bij de veiling.

Als diner had Sofie een heerlijke pasta met scampi bereid. Daarbij stelde Mark een Auchentoshan-tasting voor. De line-up bestond uit 5 whisky’s uit deze Lowlands distilleerderij: de Auchentoshan Select, de Auchentoshan 12 Year Old, Auchentoshan 18 Year Old, de Auchentoshan Three Wood en de Auchentoshan 1988 Bordeaux Wine Finish.

Het is een publiek geheim dat Mark een voorliefde heeft voor deze Triple Distilled Single Malts; maar ik liet mij deze Scotch whisky’s ook smaken. De Select en de 12YO gingen perfect samen met Sofie’s pastagerecht. De 18YO spreidde dan weer wat minder karakter uit.
Bij het smakelijke dessert, een stukje kaastaart met verse aardbeien, lieten we de Three Wood en de 1988 Bordeaux Wine Finish de revue passeren.

Tijd voor een top-3: Mijn nummer één is de Auchentoshan Three Wood, op de voet gevolgd – met een ex aequo – op twee door de Auchentoshan Select en de Auchentoshan 12 Year Old.

Er werd ook nog gewerkt! Bij een laatste glaasje Three Wood pende Sofie de itinerary voor onze reis neer. We kwamen tot een akkoord over de wandelingen die we willen maken en de distilleerderijen die we gaan bezoeken.

Ons verlengd weekend wordt een eerste kennismaking met Schotland, wel uitgebalanceerd tussen stadswandelingen, distilleerderijbezoeken en natuurwandelingen. Het verslag, met uitgebreide fotoreportage kunnen jullie eind september hier op de blog vinden!