Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Octomore Edition X4+10 Concept 0.2 162ppm, OB 2019, 500ml, 3.000 bts
Kleur: goud
ABV: 70.0%

F*ck You Very Much

Hier zie, weer zo’n Octomore die bijzonder werd gehyped en bijgevolg op veilingen ondertussen bijna 400 EUR haalt – wat natuurlijk belachelijk veel is voor een 50cl flesje van een tienjarige malt. Dat is wat ik een f*ck you-whisky noem. Zelfs de originele verkoopprijs van 175 EUR was al te gek voor woorden, maar goed, het gaat hem vooral om de inhoud, natuurlijk. Deze Octomore werd dus 4 keer gedistilleerd en is een vatting van bourbon-, sherry- en wijnvaten.

De neus wordt natuurlijk wel even geprikkeld door het monsterlijke ABV, maar peaty is deze absoluut niet. Hij is vooral zoet en fruitig op vanille (en nog geen klein beetje ook), botterroom, marsepein en banaan, gevolgd door een handjevol noten, ananassnoepjes en biscuittaart. Wat citrusfruit volgt nog en late kokosnoot in melkchocolade. Een erg delicate rook onderstreept het fruitige karakter van deze Octomore en ik vermoed dat dit vooral te danken is aan de wijnvaten. Ik moet ook heel even denken aan een muffige berghut… waar komt dat nu weer vandaan?

Het zou wat flauw zijn te zeggen dat deze makkelijk wegdrinkt, maar anderzijds is de alcohol zo goed geïntegreerd dat ik niet het gevoel heb zo’n bom aan de lippen te zetten. Da’s wel een staaltje vakmanschap. Op smaak krijg ik eerst iets van rottend hout, gevolgd door enerzijds het zoete fruit dat we al op de neus hadden, maar anderzijds ook een licht zilte toets. De rookontwikkeling is nu wel erg mooi, zonder dat hij het fruit gaat overheersen. Dat fruit is nu bijna tropisch te noemen: rozijntjes, mandarijn, mango, banaan, ananas, abrikozen en kokosnoot. De noten keren weer – ik geloof dat het amandelen of macadamia zijn – terwijl vanille uit het niets opduikt en langzaam maar zeker gaat domineren, met gember en chilipepers die tweede viool spelen. Het werkt, hoor! Dit is geweldig.

De afdronk is intens en elegant tegelijk, eerst warm dan zacht, terwijl hij constant zoet en rokerig blijft. Droge eik op het sterfbed. Indrukwekkend.

Indrukwekkend experiment van de jongens bij Bruichladdich, maar veel te duur voor wat je krijgt, natuurlijk. F*ck you very much. Erg bedankt voor het sample, Anthony!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).