Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Octomore Edition X4+10 Concept 0.2 162ppm

Tasting Notes Posted on di, mei 12, 2020 16:48:52

Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Octomore Edition X4+10 Concept 0.2 162ppm, OB 2019, 500ml, 3.000 bts
Kleur: goud
ABV: 70.0%

F*ck You Very Much

Hier zie, weer zo’n Octomore die bijzonder werd gehyped en bijgevolg op veilingen ondertussen bijna 400 EUR haalt – wat natuurlijk belachelijk veel is voor een 50cl flesje van een tienjarige malt. Dat is wat ik een f*ck you-whisky noem. Zelfs de originele verkoopprijs van 175 EUR was al te gek voor woorden, maar goed, het gaat hem vooral om de inhoud, natuurlijk. Deze Octomore werd dus 4 keer gedistilleerd en is een vatting van bourbon-, sherry- en wijnvaten.

De neus wordt natuurlijk wel even geprikkeld door het monsterlijke ABV, maar peaty is deze absoluut niet. Hij is vooral zoet en fruitig op vanille (en nog geen klein beetje ook), botterroom, marsepein en banaan, gevolgd door een handjevol noten, ananassnoepjes en biscuittaart. Wat citrusfruit volgt nog en late kokosnoot in melkchocolade. Een erg delicate rook onderstreept het fruitige karakter van deze Octomore en ik vermoed dat dit vooral te danken is aan de wijnvaten. Ik moet ook heel even denken aan een muffige berghut… waar komt dat nu weer vandaan?

Het zou wat flauw zijn te zeggen dat deze makkelijk wegdrinkt, maar anderzijds is de alcohol zo goed geïntegreerd dat ik niet het gevoel heb zo’n bom aan de lippen te zetten. Da’s wel een staaltje vakmanschap. Op smaak krijg ik eerst iets van rottend hout, gevolgd door enerzijds het zoete fruit dat we al op de neus hadden, maar anderzijds ook een licht zilte toets. De rookontwikkeling is nu wel erg mooi, zonder dat hij het fruit gaat overheersen. Dat fruit is nu bijna tropisch te noemen: rozijntjes, mandarijn, mango, banaan, ananas, abrikozen en kokosnoot. De noten keren weer – ik geloof dat het amandelen of macadamia zijn – terwijl vanille uit het niets opduikt en langzaam maar zeker gaat domineren, met gember en chilipepers die tweede viool spelen. Het werkt, hoor! Dit is geweldig.

De afdronk is intens en elegant tegelijk, eerst warm dan zacht, terwijl hij constant zoet en rokerig blijft. Droge eik op het sterfbed. Indrukwekkend.

Indrukwekkend experiment van de jongens bij Bruichladdich, maar veel te duur voor wat je krijgt, natuurlijk. F*ck you very much. Erg bedankt voor het sample, Anthony!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bruichladdich 25 Year Old 1994 Black Art 07.1

Tasting Notes Posted on di, mei 12, 2020 06:05:48

Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 25 Year Old 1994/2019, Black Art 07.1, 12.000 bts
Kleur: koper
ABV: 48.4%

Duncan

De meest recente release in de Black Art Series is samengesteld met vaten die in 1994 te slapen werden gelegd. Laat dat nu net het jaar zijn waarin de distilleerderij ook voor lange tijd sloot (ze werd pas in 2001 heropend door Mark Reynier en de zijnen). In het promoboekje dat bij de fles komt, staat bij vattype ‘only Adam knows’. Hiermee wordt natuurlijk de jonge Master Distiller Adam Hannett bedoeld, die deze Black Art creëerde.

De neus offreert elke keer je je neus in het glas steekt iets anders. Lekker gelaagd en complex. Bloedappelsienen, pomme d’amour, stekelbessen, rabarberconfituur, rozenwater, walnoten en snuiftabak geserveerd op een eikenhouten plankje. Doet me zelf even aan een armagnac denken. Erg rond, erg mooi.

Op smaak is hij bitterzoet en lekker gekruid. De zoetzure toetsen van het citrusfruit worden ondersteund door kaneel en zoethout, maar… er zit ook een zalig zilt randje aan! Dat had ik niet verwacht. Na enkele ogenblikken begint hij wel wat droog te worden, maar storen doet het allerminst.

De malt blijft lekker lang hangen en vertoont plots wat maritieme elementen. Geweldige finish.

Prachtige Black Art release. Graag draag ik deze tasting notes op aan Duncan McGillivray, die in de week waarin ik deze whisky proefde overleed. Hij was één van de sterkhouders van Bruichladdich tot 1994 en werd bij de heropening prompt terug in dienst genomen. Enkele jaren geleden ging hij met pensioen. Moge hij in de hemel nog van vele drams genieten!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).