Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 25 Year Old 1994/2019, Black Art 07.1, 12.000 bts
Kleur: koper
ABV: 48.4%

Duncan

De meest recente release in de Black Art Series is samengesteld met vaten die in 1994 te slapen werden gelegd. Laat dat nu net het jaar zijn waarin de distilleerderij ook voor lange tijd sloot (ze werd pas in 2001 heropend door Mark Reynier en de zijnen). In het promoboekje dat bij de fles komt, staat bij vattype ‘only Adam knows’. Hiermee wordt natuurlijk de jonge Master Distiller Adam Hannett bedoeld, die deze Black Art creëerde.

De neus offreert elke keer je je neus in het glas steekt iets anders. Lekker gelaagd en complex. Bloedappelsienen, pomme d’amour, stekelbessen, rabarberconfituur, rozenwater, walnoten en snuiftabak geserveerd op een eikenhouten plankje. Doet me zelf even aan een armagnac denken. Erg rond, erg mooi.

Op smaak is hij bitterzoet en lekker gekruid. De zoetzure toetsen van het citrusfruit worden ondersteund door kaneel en zoethout, maar… er zit ook een zalig zilt randje aan! Dat had ik niet verwacht. Na enkele ogenblikken begint hij wel wat droog te worden, maar storen doet het allerminst.

De malt blijft lekker lang hangen en vertoont plots wat maritieme elementen. Geweldige finish.

Prachtige Black Art release. Graag draag ik deze tasting notes op aan Duncan McGillivray, die in de week waarin ik deze whisky proefde overleed. Hij was één van de sterkhouders van Bruichladdich tot 1994 en werd bij de heropening prompt terug in dienst genomen. Enkele jaren geleden ging hij met pensioen. Moge hij in de hemel nog van vele drams genieten!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).