Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 21 Year Old Cuvée 640 Eroica, OB 2013
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Gezouten Granny Smith

Cuvée 640 is een Bruichladdich die een finish kreeg in een… cognac-vat! Op het label staat overigens ‘Oh Mensch! Gieb Acht! Was spricht die tiefe mitternacht?’, wat de openingszin is uit ‘Also Sprach Zarathustra’ (hoort u de muziek al?) van de Duitse filosoof Nietzche. Bent u nog mee? Soit, deze Laddie is unpeated en maar liefst 21 jaar oud.

Gezouten Granny Smith! Ja, sorry dat ik zo met de deur in huis val, maar dat is het eerst wat ik ruik! Vreemd, maar erg aangenaam. Dat wordt onmiddellijk aangevuld met perzik, citroengras, onrijpe ananas, mango en – iets wat ik niet vaak in een whisky ben tegengekomen – oregano. Vlierbloesems. Wordt verrassend tropisch, in alle eerlijkheid. Deze heeft wat tijd nodig, maar als je hem die gunt, zal je aangenaam verrast worden.

Hij is romig op de tong en onmiddellijk bijzonder zoet. Appels, appelsienen… maar al snel komt er een verrassend zilte toets opzetten. Citroengras, witte peper, pijnboompitten en een druppel of twee brak water. En weet je wat? Het werkt erg, erg goed!

In de drogende afdronk verraadt deze Laddie zijn leeftijd. Gedroogde abrikozen en appelmoes op het sterfbed.

Mooi, hoor, maar wat mij betreft kan hij het niveau van de Cuvée 382 niet halen.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).