Distilleerderij: Tullibardine
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tullibardine 32 Year Old 1975/2007, Hogshead #1009, 194 bts
Kleur: amber
ABV: 52.7%

Peper en Zout

Tullibardine uit de jaren ’70 van de vorige eeuw: ik heb er weinig ervaring mee. De enige twee – allebei uit 1973 – proefde ik op de jaarlijkse verjaardagproeverij van Chris Lauriers. Nu zit een Tullibardine uit 1975 in mijn glas, een officiële release uit 2007.

De neus is onmiddellijk succulent, fruitig en zoet, maar dat duurt niet lang. Al heel snel komen daar toetsen aan te pas als hooi en houtschaafsel. Dan wat aardbeienconfituur en amandelnoten. Alles bij elkaar een zalige neus.

De aanzet is mooi: fruitig en kruidig tegelijkertijd. Het ABV laat zich alvast gelden, waardoor hij een tikkeltje pikant wordt. Zoethout overstemt het fruit, terwijl peper en zout (!) voor de kruidigheid zorgen. Appels, vanille, grassen. Midpalate wordt hij wat bitter, maar hij kan het best hebben.

Dat zet zich door in de middellange afdronk die wederom zoet begint, maar met een zilt puntje eindigt.

Erg interessante Tullibardine, echt waar!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).