Distilleerderij: Tamnavulin
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tamnavulin 20 Year Old 1992/2012 Cadenhead Chateau Lafitte Cask, 258 bts
Kleur: brons
ABV: 50.8%

Glünavulin

Tamnavulin… dat is nog eens een distilleerderij die echt niet vaak op mijn radar verschijnt. Dit is nog maar de twaalfde dram die ik proef van deze Speysider. Kun ja nagaan! De naam van de distilleerderij betekent overigens ‘molen op de heuvel’, maar dit volledig terzijde. We proeven een malt die twee decannia lang heeft doorgebracht op een wijnvat van Chateau Lafitte – eigenlijk moet dat Chateau Lafite-Rothschild (met één t) zijn – een kasteel en wijngoed in de Bordeaux in de gemeente Pauillac, waarvan de wijn wordt geclassificeerd als Premier Grand Cru Classé. Soit, laat ons gauw deze Tamnavulin proeven!

Het begint op de neus heel zoet als een warm stoofpotje van pruimen, aardbeien en appels met wat kruisbessen en rabarber in de mix. Heel aangenaam op wat kruidnagel en donkere honing.

Hoewel de body wat aan de lichte kant is, is het ook op smaak lekker zoet… althans bij de eerste slok. Maar dan wordt hij plots wat scherp en zelfs een tikkeltje pikant. Te pikant naar mijn gading. Chilipepers, tannine, kruidnagel overstemmen het fruit een beetje. Begint meer en meer op glühwein te lijken. Onderweg pikt de malt meer rood fruit up, om uiteindelijk wat naar pruimenlikeur te neigen. Niet slecht, maar allemaal een beetje teveel, waardoor de balans wat ontbreekt en de malt niet ontspannen te genieten valt, maar werken wordt.

Op de bitterzoete afdronk komt de wijninvloed nog het meeste naar boven en maakt de malt mogelijks nog wat scherper, wat me niet helemaal bevalt.

Interessant is hij zeker. Lekker? Dat laat ik in het midden. Maar de wijninvloed is wat mij betreft over the top. De neus was geweldig, dat wel.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).