Distilleerderij: Tomatin
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tomatin 7 Year Old 2006/2014 WhiskyBroker for The Golden Still, 200ml
Kleur: oud goud
ABV: 46%

03

Verse Vijgen

Over deze jonge Tomatin kon ik niet zo heel veel info terugvinden, behoudens dat het een single cask betreft dat gebotteld werd in kleine flesjes voor The Golden Still (geen idee of dit een pub, club of andere is). Laten we hem gewoon even proeven, zeg ik.

Heldere neus op verse vijgen, rode appels en toffee, met een hint van mosterdzaad en gember. Wat zoethout. Verre van slecht, maar ook helemaal niet wereldschokkend. Minder fruitig dan ik van Tomatin gewend ben, maar het is dan ook een jonge snaak.

Prima body. Olieachtig tot zelfs romig. Honing en verse vijgen, aangevuld met flink wat kruiden. Hij wordt zelfs eventjes pikant op chilipeper, gekonfijte gember en flink wat eik. Kalissehout, allspice en anijs. Midpalate komen karamel en de appels terug opzetten.

De afdronk is redelijk lang en redelijk warm van de kruiden. Een verrassend florale toets op het sterfbed.

Iets te pikant en net niet fruitig genoeg om echt te kunnen bekoren.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).