Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tomatin 7 Year Old 2006 WhiskyBroker

Tasting Notes Posted on 03/05/2020 16:03

Distilleerderij: Tomatin
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tomatin 7 Year Old 2006/2014 WhiskyBroker for The Golden Still, 200ml
Kleur: oud goud
ABV: 46%

03

Verse Vijgen

Over deze jonge Tomatin kon ik niet zo heel veel info terugvinden, behoudens dat het een single cask betreft dat gebotteld werd in kleine flesjes voor The Golden Still (geen idee of dit een pub, club of andere is). Laten we hem gewoon even proeven, zeg ik.

Heldere neus op verse vijgen, rode appels en toffee, met een hint van mosterdzaad en gember. Wat zoethout. Verre van slecht, maar ook helemaal niet wereldschokkend. Minder fruitig dan ik van Tomatin gewend ben, maar het is dan ook een jonge snaak.

Prima body. Olieachtig tot zelfs romig. Honing en verse vijgen, aangevuld met flink wat kruiden. Hij wordt zelfs eventjes pikant op chilipeper, gekonfijte gember en flink wat eik. Kalissehout, allspice en anijs. Midpalate komen karamel en de appels terug opzetten.

De afdronk is redelijk lang en redelijk warm van de kruiden. Een verrassend florale toets op het sterfbed.

Iets te pikant en net niet fruitig genoeg om echt te kunnen bekoren.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Tormore 24 Year Old 1992 WhiskyBroker for Van Zuylen

Tasting Notes Posted on 03/05/2020 06:02

Distilleerderij: Tormore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tormore 24 Year Old 1992/2017 WhiskyBroker for Van Zuylen, Hogshead #101165, 200 bts
Kleur: licht goud
ABV: 47.4%

Kastanjes

Eind 2019 was ik de gastheer op een heuse MMM-tasting in Hoogstraten en mijn partner in crime Manny mocht natuurlijk niet ontbreken. Maar Manny komt nooit mijn richting uit zonder iets te mee te brengen om te proeven, natuurlijk. In tegenstelling tot wat wij gekscherend van Hollanders zeggen, is deze allesbehalve gierig. En hij plopte tijdens het napraten nog even een flesje open. Zo is die kerel nu eenmaal. Het is deze Tormore uit 1992 die voor de Nederlandse slijterij Van Zuylen werd gebotteld door WhiskyBroker. Ik proef hem graag nog eens opnieuw – ja… enkele weken later overhandigde Manny mij ook nog eens een flinke flesrest!

Krachtige en best florale neus op groenhout, moutsuikers en abrikozen. Iets van honing en appelsap op de achtergrond en nog wat amandelschaafsels. Vanille en gember. Very easygoing, maar daardoor ook erg leuk.

De aanzet is verrassend krachtig met wederom zoete mout en abrikozen, terwijl de amandelen nu eerder licht bittere kastanjes worden. Het florale is ook nog aanwezig, hoor. Wat havermout. Of is het griesmeel? Iets van nougat. Erg in balans.

De afdronk is middellang en een tikkeltje geparfumeerd, wat hem een vrouwelijke uitstraling geeft (als je dat al kan zeggen van een whisky).

Tormore is een distilleerderij die niet vaak op mijn radar verschijnt, moet ik toegeven.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).