Distilleerderij: Banff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Banff 18 Year Old 1980/1998 Chieftain’s Choice, Ian Macleod
Kleur: goud
ABV: 43%

Pak Papier

In tijden van COVID-19 is toiletpapier wellicht nog net iets moeilijker te vinden dan single malt van Banff, wat verklaart dat het ook nog maar de 8e is die ik proef. Deze Speyside distilleerderij sloot de deuren reeds in 1983 en is ondertussen afgebroken. Er is zelfs maar één officiële botteling, de 21-jarige uit 1982 in de Rare Malts Selection. Deze fles van Chieftain’s Choice verscheen reeds in 1998, dik tien jaar voordat ik besloten had om een blog te beginnen. Ik durf het daarom gerust om meer dan één reden liquid history noemen.

Hoewel de neus eerder gesloten begint, loont hij zeer de moeite om geduld te oefenen. Hij wordt lekker waxy op honing, peren, bijenwas en een vers pak papier. Kinine, suikerspin, ananas, grapefruit en iets van zilverpoets. Lijkt wel een mix van Bladnoch en Clynelish, echt waar. Erg clean en lekker.

Zacht op Turks Fruit met een tikkeltje peper, aangevuld met kristalsuiker, abrikozen, mango en pompelmoessap. Druivenpitten voor een bittertje, maar hij wordt nooit houterig, wat ik eerder met Banff al wel eens voorhad. Er zit een snoeperig kantje aan, ook. En hij heeft iets stoffigs, old school, wat me wel aanstaat.

De afdronk is middellang, snoeperig op gekonfijte abrikoos met een lichte kruidigheid en absoluut heerlijk.

Ja, dit was een kleine tijdbom. Komt traag op gang, maar wat een mooie afdronk!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).