Distilleerderij: Balblair
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Balblair 1975, OB 2007, Spanish Oak Ex-Sherry Casks, 3.000 bts
Kleur: brons
ABV: 43%

Verlaten Bloemenzaak

Onlangs is Balblair van haar Vintages afgestapt en terug overgeschakeld naar malts met leeftijdsaanduiding. Wij proeven vandaag nog een oudere botteling, uit 2007, met een Balblair gestookt in 1975. Deze malt is dus 31 of 32 jaar oud, wat natuurlijk ook het prijskaartje van 450 EUR verklaart, hoewel je al goed zal moeten zoeken om nog een fles te pakken te krijgen.

Bitterzoete neus met flink wat herbale toetsen. Ik sta in een verlaten bloemenzaak, een week na het uitbreken van het coronavirus, waar de verwelkte boeketten dringend in de vuilbak dienen gesmeten. Deze off-note blijft tergend lang in mijn glas hangen (en neen, het ligt niet aan mijn glas, zeker weten). Na veel geduld krijg ik sigaren, kersen, Sevilla appelsienen, leder en Coca-Cola snoepjes.

De body houdt het midden tussen water- en olieachtig. Gelukkig is het nu allemaal zoet en kruidig zonder enige off-notes. Tabak, zwarte bessen, perzik, mokka, appelcake, rozijnen, zoethout en nootmuskaat. Iets te veel tannine naar mijn gading, waardoor hij licht bitter wordt.

De afdronk is middellang, erg kruidig en na een erg zoete start op rabarber en perzik, wordt hij bitter en droog op eik, peper en nootmuskaat.

Ik had hier echt hoge verwachtingen van, maar naar mijn mening heeft deze veel te lang op vat gezeten.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).