Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Balblair 1975

Tasting Notes Posted on 11/04/2020 16:36

Distilleerderij: Balblair
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Balblair 1975, OB 2007, Spanish Oak Ex-Sherry Casks, 3.000 bts
Kleur: brons
ABV: 43%

Verlaten Bloemenzaak

Onlangs is Balblair van haar Vintages afgestapt en terug overgeschakeld naar malts met leeftijdsaanduiding. Wij proeven vandaag nog een oudere botteling, uit 2007, met een Balblair gestookt in 1975. Deze malt is dus 31 of 32 jaar oud, wat natuurlijk ook het prijskaartje van 450 EUR verklaart, hoewel je al goed zal moeten zoeken om nog een fles te pakken te krijgen.

Bitterzoete neus met flink wat herbale toetsen. Ik sta in een verlaten bloemenzaak, een week na het uitbreken van het coronavirus, waar de verwelkte boeketten dringend in de vuilbak dienen gesmeten. Deze off-note blijft tergend lang in mijn glas hangen (en neen, het ligt niet aan mijn glas, zeker weten). Na veel geduld krijg ik sigaren, kersen, Sevilla appelsienen, leder en Coca-Cola snoepjes.

De body houdt het midden tussen water- en olieachtig. Gelukkig is het nu allemaal zoet en kruidig zonder enige off-notes. Tabak, zwarte bessen, perzik, mokka, appelcake, rozijnen, zoethout en nootmuskaat. Iets te veel tannine naar mijn gading, waardoor hij licht bitter wordt.

De afdronk is middellang, erg kruidig en na een erg zoete start op rabarber en perzik, wordt hij bitter en droog op eik, peper en nootmuskaat.

Ik had hier echt hoge verwachtingen van, maar naar mijn mening heeft deze veel te lang op vat gezeten.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Balblair 12 Year Old Discovery Gordon & Macphail

Tasting Notes Posted on 11/04/2020 06:35

Distilleerderij: Balblair
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Balblair 12 Year Old Discovery, b. 2018, Gordon & Macphail, bourbon cask
Kleur: zonlicht
ABV: 43%

Milde Mineralteit

Enkele jaren geleden introduceerde Gordon & Macphail de Discovery reeks, waarin ze jonge en betaalbare malts bottelen op drinksterkte. Deze 12-jarige Balblair rijpte op een bourbonvat. Mijn gabber Pat stuurde me een sample op.

Lieflijke, lentefrisse neus op appeltjes en ananas. Groen gras met een milde mineraliteit (oh, wat hou ik toch van alliteraties). Citrus en zoethout. Floraal, ook. Delicaat. Maar eenvoudig tegelijkertijd.

Op smaak is hij eerder bitterzoet met flink wat tannine van de eik die de zachte, fruitige toetsen van de neus volledig overstemmen. Witte peper is luider dan het fruit en da’s jammer. Hierdoor verliest hij zijn lentefrisse karakter dat de neus beloofde. Midpalate wordt hij erg floraal, neigend naar zeep, wat me een beetje tegenvalt.

De afdronk is eerder kort, begint zoet en gepeperd, om dan wat bitter en droog te eindigen.

Zo rond de 50 EUR, wat een faire prijs is. Een moderne kaarterswhisky. Dankjewel, Pat.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).