Distilleerderij: Balblair
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Balblair 12 Year Old Discovery, b. 2018, Gordon & Macphail, bourbon cask
Kleur: zonlicht
ABV: 43%

Milde Mineralteit

Enkele jaren geleden introduceerde Gordon & Macphail de Discovery reeks, waarin ze jonge en betaalbare malts bottelen op drinksterkte. Deze 12-jarige Balblair rijpte op een bourbonvat. Mijn gabber Pat stuurde me een sample op.

Lieflijke, lentefrisse neus op appeltjes en ananas. Groen gras met een milde mineraliteit (oh, wat hou ik toch van alliteraties). Citrus en zoethout. Floraal, ook. Delicaat. Maar eenvoudig tegelijkertijd.

Op smaak is hij eerder bitterzoet met flink wat tannine van de eik die de zachte, fruitige toetsen van de neus volledig overstemmen. Witte peper is luider dan het fruit en da’s jammer. Hierdoor verliest hij zijn lentefrisse karakter dat de neus beloofde. Midpalate wordt hij erg floraal, neigend naar zeep, wat me een beetje tegenvalt.

De afdronk is eerder kort, begint zoet en gepeperd, om dan wat bitter en droog te eindigen.

Zo rond de 50 EUR, wat een faire prijs is. Een moderne kaarterswhisky. Dankjewel, Pat.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).