Distilleerderij: Balvenie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Balvenie 26 Year Old A Day of Dark Barley, OB 2019, 1st Fill Bourbon cask #6856
Kleur: licht goud
ABV: 47.8%

Gifgroene Grappa

De derde botteling in de Balvenie Stories reeks is een single cask en nog wel eentje van 26 jaar oud ook. Je moet er wel een kleine 1.000 EUR voor over hebben. Volgens de legende kreeg de distilleerderij een lading donkere, geroosterde malt geleverd in 1992. Ze gingen er met gemengde gevoelens mee aan de slag. Toen een daarvan in 2006 op de markt kwam als 14-jarige Roasted Malt, wisten ze dat ze een topwhisky in handen hadden. Maar enkele vaten werden achter de hand gehouden en daarvan is dit zo eentje dat gebotteld wordt onder de noemer A Day of Dark Barley.

Erg lichte neus die onmiddellijk de kleur gifgroen in mijn geestesoog doet verschijnen. Doet wat aan grappa denken, moet ik zeggen. Groene druiven, kokosnoot, brioche, houtschaafsel, papaya en onrijpe ananas. Limoensap, kalk en handzeep.

De body is licht olieachtig op limoen, druiven, kiezelsteentjes en flink wat kiwi. Doet me even aan Kilkerran denken, hoe vreemd is dat?

De afdronk is verrassend kort op citrus, schil incluis, en een heel klein beetje witte peper.

What is the fuss all about? Dit is goed, hé, maar in alle eerlijkheid weinig speciaals en zijn prijskaartje absoluut niet waar. Maar ja, wie ben ik?

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).