Distilleerderij: Balvenie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Balvenie 14 Year Old The Week of Peat, OB 2019
Kleur: licht goud
ABV: 48.3%

Caolvenie

Vorig jaar lanceerde The Balvenie een reeks ‘The Balvenie Stories’, bestaande uit drie bottelingen: de 12-jarige The Sweet Toast of American Oak, de 14-jarige The Week of Peat en de 26-jarige A Day of Dark Barley. Ik proef de 14-jarige geturfde, die een prijskaartje van 65 EUR meekreeg. Balvenie stook maar één week per jaar met geturfde mout, vandaar de naam van deze botteling.

Snij een pas gerijpte banaan in schijfjes, knijp daarover een sappige citroen uit, verkruimel enkele hazelnoten, gooi er een vanille stokje bij en een lepeltje acaciahoning en wikkel dat in een jasje van turf en schudt het door elkaar in een jute zak et voilà: de neus van deze Balvenie. Kon zomaar een jonge Caol Ila zijn, wat mijn manier is om te zeggen dat ik dit zeer aangenaam vind.

Hij is lekker olieachtig en onmiddellijk zacht gerookt met Brusselse wafel, vanille, noten, citrusschillen en zelfs een zilt randje. Stokvis! Dit is erg lekker (en ja, hij doet me weer aan mijn favoriete Ileach denken, so what?).

De afdronk is heerlijk lang op zwarte peper, citrus en rook, met een zoete bubblegummy toets op het sterfbed.

Liefhebbers van Balvenie zullen dit misschien een vreemde malt vinden – want natuurlijk erg atypisch – maar liefhebbers van een peaty dram zullen hier duimen en vingers bij aflikken.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).