Distilleerderij: Blair Athol
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Blair Athol 10 Year Old 2007/2018, Signatory Vintage, 2 bourbon hogsheads 2294 & 2295
Kleur: witte wijn
ABV: 43%

Eenvoudig

‘Hey, Mark, ik heb een Blair Athol bij. Ik vroeg me af of je deze al geproefd hebt.’ Ik beken, met meer dan 4500 whisky’s op mijn palmares weet ik zulks niet van buiten. ‘Ik zou eens moeten kijken op mijn website,’ zeg ik. ‘Daar staat hij niet op,’ verklaart Benny, die de fles verwachtingsvol met nog een flinke rest voor mijn neus houdt. ‘Dan heb ik ‘m nog niet geproefd,’ neem ik de fles in dank af. Dat restje gaan we nu baas maken en ons palmares aanvullen. Veel bleker dan dit is schier onmogelijk, dus moet wel refill zijn.

De neus is een onschuldige mix van appels, peren en verschaalde pils (geen off-note), vanille, karamel en een snuifje witte peper. Heel rechttoe-rechtaan en heel eenvoudig, maar daar is niks mis mee.

Op smaak is deze al even eenvoudig. Vanille, appels, wat karamel en zoete mout. De witte peper geeft hem een beetje punch en ik prijs me gelukkig dat deze op 43% zit. Op 40% was deze malt wellicht gedegradeerd tot appelsap. Klinkt streng, ik weet het, maar u begrijpt wat ik bedoel.

De afdronk is middellang, maar biedt niks nieuws.

Als je op zoek bent naar een brave malt om een zorgeloos kaartavondje met vrienden door te brengen, schaf je dan gerust deze aan. Met een prijskaartje van amper 40 EUR is dit geen miskoop.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).