Distilleerderij: Blair Athol
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Blair Athol 28 Year Old 1988/2017, Cadenhead’s Small Batch, 2 bourbon hogsheads, 306 bts
Kleur: goud
ABV: 53.6%

09

Walnoten

Blair Athol begon zijn carrière in 1798 als de Aldour Distillery, genoemd naar de Allt Dour Burn, wat zoveel betekent als de ‘oude beek van de otter’. Deze beek voorziet vandaag de dag de distilleerderij nog steeds van productiewater. Sinds 1998 is ze eigendom van Diageo en produceert ze zo’n 2.8 miljoen liter spirit per jaar. Het overgrote deel gaat naar de blenders – met Bell’s op kop – maar ook onafhankelijke bottelaars lusten er wel pap van. Cadenheads bottelde deze 28-jarige uit 1988 op vatsterkte in 2017.

Het eerste waar ik aan moet denken als ik mijn neus in het glas steek is walnoten. Nog flink wat groene kruiden, Maggymix en peterselie. Pas in tweede instantie – en met een beetje moeite – komt er wat fruit doorheen. Denk ananas en abrikozen met een hint van jasmijn. Het hout is ook prominent aanwezig. Denk kastanjes, geroosterde noten en leder. Hint van marsepein, vers gemalen koffie en witte chocolade. Interessant, maar minder zoet dan ik van Blair Athol gewend ben.

Op smaak is hij een pak zoeter en verrassend intens. Bijna snoeperig. Nee, hij is echt snoeperig. Bubblegum, popcorn met karamel, vanille en suikerspin komen nu eerst, alvorens flink pikant te worden op witte en chilipeper, alsook zoethout. Bitterzoet als van een druivenpit, chicorei en ietwat mineraal. Wat een kakafonie van smaken, zeg. Maar op één of andere bizarre manier werkt het wel. Het fruit wordt naar de achtergrond verdreven. Abrikozen, ananas en geroosterde noten keren nog even weer.

In de lange, drogende afdronk komen ananas en cake naar voren, maar hij blijft wel pikant.

Cadenheads doet dit wel vaker: twee vaatjes samen keilen voor zo’n release. Ik vraag me in dit geval wel af of een sappige Blair Athol met een bittere en droge werd samengevoegd. Slecht is dit niet, hé, maar ik heb al betere Blair Athol geproefd.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).