Distilleerderij: Blair Athol
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Blair Athol 25 Year Old 1986/2011 Adelphi, cask #20081, 184 bts
Kleur: oud goud
ABV: 52.9%

Rookontwikkeling

Blair Athol is één van de oudste distilleerderijen van Schotland, opgericht in Pitlochry in 1798 door John Stewart en Robert Robertson, toen nog nog onder de naam Aldour Distillery. In 1825 werd ze tot Blair Athol herdoopt. Een groot deel van de productie gaat nog steeds naar de Bell’s blends, maar af en toe kan een onafhankelijk bottelaar de hand leggen op een uitzonderlijk vat. Zo ook deze uit 1986, gebotteld in 2011 op 25-jarige leeftijd, door Adelphi.

Jawadde, dit is een heerlijke neus, hoor! Onmiddellijk zoet op Brusselse wafels, boterbloempjes en lavendel (floraal, dus), iets van woodsmoke en okkernoten, vers gewassen lakens (Watte? Yup!), zachte bloemenhoning, Granny koekjes met rozijntjes en Pink Lady appels. Pannenkoeken met stukjes banaan en graeffe suiker. Ik ben fan!

Lekker olieachtig en prima sterkte. Zoet om te beginnen, maar onmiddellijk erg floraal, bijna geparfumeerd. Parma violets (de snoepjes) gevolgd door munt en ahornsiroop alvorens een verrassende toets van woodsmoke de kop op steekt. Ik zou bijna durven zeggen dat er een rookontwikkeling ontstaat. En mooi dat hij is, zij het wel betrekkelijk droog.

De afdronk is bijzonder lang, zoet, droog en kruidig.

Mooie, zoete, bourbongerijpte Aldour.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).