Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Blair Athol 25 Year Old 1986 Adelphi

Tasting Notes Posted on 06/04/2020 16:30

Distilleerderij: Blair Athol
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Blair Athol 25 Year Old 1986/2011 Adelphi, cask #20081, 184 bts
Kleur: oud goud
ABV: 52.9%

Rookontwikkeling

Blair Athol is één van de oudste distilleerderijen van Schotland, opgericht in Pitlochry in 1798 door John Stewart en Robert Robertson, toen nog nog onder de naam Aldour Distillery. In 1825 werd ze tot Blair Athol herdoopt. Een groot deel van de productie gaat nog steeds naar de Bell’s blends, maar af en toe kan een onafhankelijk bottelaar de hand leggen op een uitzonderlijk vat. Zo ook deze uit 1986, gebotteld in 2011 op 25-jarige leeftijd, door Adelphi.

Jawadde, dit is een heerlijke neus, hoor! Onmiddellijk zoet op Brusselse wafels, boterbloempjes en lavendel (floraal, dus), iets van woodsmoke en okkernoten, vers gewassen lakens (Watte? Yup!), zachte bloemenhoning, Granny koekjes met rozijntjes en Pink Lady appels. Pannenkoeken met stukjes banaan en graeffe suiker. Ik ben fan!

Lekker olieachtig en prima sterkte. Zoet om te beginnen, maar onmiddellijk erg floraal, bijna geparfumeerd. Parma violets (de snoepjes) gevolgd door munt en ahornsiroop alvorens een verrassende toets van woodsmoke de kop op steekt. Ik zou bijna durven zeggen dat er een rookontwikkeling ontstaat. En mooi dat hij is, zij het wel betrekkelijk droog.

De afdronk is bijzonder lang, zoet, droog en kruidig.

Mooie, zoete, bourbongerijpte Aldour.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Benrinnes 26 Year Old 1991 The Single Malts of Scotland

Tasting Notes Posted on 06/04/2020 06:45

Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 26 Year Old 1991/2018 The Single Malts of Scotland, Hogshead #509, 165 bts
Kleur: goud
ABV: 49.2%

07

Pompelmoes sap

De in 1829 opgerichte Benrinnes distilleerderij werd in 1923 verkocht aan John Dewar’s & Sons die zelf in 1925 opging in DCL, de voorloper van huidig eigenaar Diageo. The Single Malts of Scotland is een label van Elexir Distillers – aka The Whisky Exchange. Deze Benrinnes rijpte 26 jaar lang op een bourbon hogshead dat nog 165 flessen opleverde.

Zoetzure neus op vooral citrusfruit. Denk citroen en pompelmoes. Daarnaast komt nog wat abrikoos opzetten, terwijl een flink florale toets zich ook komt moeien. Denk rozenwater. Dan volgen karamel en gember.

Oh, dit is mooi. Hij komt zacht binnen en toch is hij mondvullend. Wordt zelfs wat romig. Pompelmoes sap, kinine, honing, rode en stekelbessen, aardbei en bijenwas. Erg fruitig en rond. Bitterzoet met de nadruk op het zoete, dankzij nog een goeie dosis karamel. Gaat gevaarlijk vlot binnen.

De afdronk is middellang op meer van hetzelfde.

Prima, fruitige malt die meer levert dan de neus beloofde.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).