Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 16 Year Old 1999/2016, Hidden Spirits, ex-Bourbon Cask #BN9916, 281 bts
Kleur: licht goud
ABV: 57.4%

Bittere Ben

Andrea Ferrari (what’s in a name?) was lange tijd één van de bekendste Italiaanse whisky bloggers, maar in 2013 besloot hij van zijn hobby zijn beroep te maken en werd onafhankelijk bottelaar. Hij doopte zijn bedrijf Hidden Spirits en legde de focus op single cask whisky. Dankzij een uitgebreid netwerk worden zijn flessen aangeboden in Duitsland, Hong Kong, Australië, Bulgarije en het Verenigd Koninkrijk. In hun zogenaamde Highproof reeks biedt Andrea single casks op vatsterkte aan. Dit is een Ben Nevis die in 2016 werd gelanceerd op 57.4% ABV.

Erg herbale neus waarbij de typische fruitigheid van Ben Nevis volledig in de verdrukking komt. Denk verwelkte bloemen, vers gekapt groenhout, gebrande koffiebonen en hooi. Het duurt even voor er iets van abrikozen en chocolade doorschemert. Verrassend en atypisch, maar ik ben er (nog) niet kapot van.

Op smaak wordt veel goedgemaakt. Rijke fruittoetsen (appels gevolgd door druiven en peren met late abrikozen en een hint van mango) met een hint van pompelmoes en citroengras. Flink wat peper, nu. Midpalate komt de bitterheid weer flink opzetten, maar de houterige toetsen zijn gelukkig verdwenen. Dit is meer bitterzoet van fruit dan van tannine. Gelukkig. Stevig gekruid, toch wel, waardoor hij wat punch krijgt, maar tevens wat prikkelt.

De afdronk is redelijk lang, maar net iets te bitter om goed te zijn.

Leuke, maar iets te bittere Ben Nevis. De neus kon me echter niet overtuigen.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).