Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 22 Year Old 1996/2019 Archives ‘The Fishes of Samoa’, Hogshead #1862, 202 bts
Kleur: oud goud
ABV: 53.5%

Bijenwas & Motorolie

Archives is het label waaronder de eigenaars van Whiskybase vaten bottelen en in 2018 én 2019 bottelden ze twee single hogsheads Ben Nevis 1996. Eén vat, hogshead #521 kreeg een reptiel op het label en ging naar Shinanoya in Japan, het tweede hogshead, nummer #1862, kreeg een vis op het label en bleef in Europa. Ik zette ze met plezier head-to-head, eindigend met de 22-jarige voor de thuismarkt. Deze is beduidend donkerder en heeft een hoger alcoholpercentage dan zijn broertje.

Ook op de neus is hij ‘donkerder’, als u begrijpt wat ik bedoel. Tropisch fruit wordt hier gemengd met bijenwas en motorolie! En het werkt, hoor. Rozijnen en banaan gaan hand in hand met verse vijgen en paranoten. Onderhuids zit een stiekem peperbolletje te wachten om zich te tonen.

Oh, ja! Deze komt erg olieachtig over op de tong. Vettig. Waxy. Noem het wat u wil, hij plakt aan je tanden. Het tropische fruit wordt nu toch wel wat verdrukt door flink wat donkere, stroperige honing en bakboter, terwijl muscovado suiker hem nog zoeter maakt. Dankzij het hogere alcoholpercentage heeft hij ook lekker wat punch in huis. Het peperbolletje komt uit zijn schuilplaats. Dit is overheerlijk.

De finish is een prima verderzetting met flink wat bijenwas en donkere honing.

Een vloeibaar dessert van de hoogste orde en stukken beter dan zijn broertje dat vorig jaar naar Japan vertrok. No offense, Japanse vrienden. Onze smaken verschillen, dus geen probleem.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).