Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 22 Year Old 1996/2018, Archives ‘Guide to the Reptiles’ for Shinanoya, Hogshead #521, 265 bts
Kleur: licht goud
ABV: 49.5%

Arigato

Archives is het label waaronder de eigenaars van Whiskybase vaten bottelen en in 2018 én 2019 bottelden ze twee single hogsheads Ben Nevis 1996. Eén vat, hogshead #521 kreeg een reptiel op het label en ging naar Shinanoya in Japan, het tweede hogshead, nummer #1862, kreeg een vis op het label en bleef in Europa. Ik zet ze met plezier head-to-head, beginnende met de 22-jarige voor Japan. Hij is betrekkelijk licht van kleur en het alcoholpercentage ligt aanzienlijk lager dan dat van zijn broertje.

De neus is erg delicaat en heeft behoorlijk wat tijd nodig om zich te laten zien. Maar vergis u niet: hij is heerlijk! Flink wat tropisch fruit (abrikozen en banaan), vanille en bijenwas. Tikkeltje snoeperig. Helemaal op de achtergrond zit een licht metalige toets, maar hij stoort niet.

Hij is zijdezacht, zelfs een beetje braaf, bij aankomst. Maar het tropische fruit laat zich snel vergezellen door een mooi kruidig pepertje en wat gekonfijte gember. Zoethout en een bitterzoete toets als van een druivenpit laten zich gelden. De kruidigheid neemt hand over hand toe, zonder pikant te worden. De tropische vruchten zorgen, samen met wat late honing, voor voldoende zoete smeuïgheid.

De afdronk is lekker lang en evolueert naar typische Hollandse drop (anijs).

Een dijk van een Ben Nevis. De Japanners kunnen er maar goed mee zijn. Wat zeggen we dan? Arigato!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).