Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 37 Year Old 1970/2008, Adelphi, cask #4642, 135 bts
Kleur: amber
ABV: 50.9%

De Heer Zij Geloofd!

Kijk, alleen al het feit dat deze in 1970 werd gestookt, is voor mij reden genoeg om hem te proberen. Het is immers mijn geboortejaar. Ondertussen zit hij wel al meer dan 10 jaar op fles… wat van mij niet gezegd kan worden (Mark, alstublieft!?). Het speciale aan deze Ben Nevis is het feit dat werd samengesteld met spirit die voor een stuk in pot stills werd gestookt en een ander deel in een patent still. Een single blend, zo u wil. Enfin, kom, laat ons gauw proeven!

OMFG! Excuse my French, maar dit is echt een geweldige neus! Zet u schrap: kersen, eucalyptus, tijgerbalsem, sandelhout, pruimenconfituur, ananassnoepjes, gekonfijte appelsienschillen, marsepein, schoensmeer, geprakte banaan, slijpsteen en vlierbloesems en zelfs een medicinale toets waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. De Heer Zij Geloofd!

Dat medicinale keert onmiddellijk weer op de tong. Hoe apart, zeg! Maar heerlijk lekker. Het geeft deze Ben Nevis echt een diepgang die je in jongere (pot still?) releases niet meer tegen komt. Lijkt wel of ik naast het heerlijke fruit ook een slok wapenolie naar binnen giet. Goh, terug gekatapulteerd worden naar mijn legerdienst is niet bepaald iets waar ik op zat te wachten, maar dat is deze geweldige whisky graag vergeven. En neen, hier hoeft absoluut geen water bij.

Een erg lange, kruidige, warme en zoet finish maken hier een bijzonder ervaring van die ik niet licht zal vergeten.

Zeer bijzondere Ben Nevis die – wat mij betreft – met geen andere whisky van hetzelfde huis te vergelijken valt.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).