Distilleerderij: Bushmills
Regio: Ierland
Fles: Bushmills 25 Year Old 1975 Millennium Malt, OB 2000, Cask #144
Kleur: goud
ABV: 43%

Delicaat & Elegant

Een gouwe ouwe, zeg maar. Deze Bushmills werd immers gestookt in 1975 en na een kwarteeuw gebotteld in de zogenaamde Millennium Malt reeks. Er werden toen heel wat vaten gebotteld – iets meer dan zestig, als ik me goed herinner – om het jaar 2000 goed in te zetten. Deze werd door vrienden gepresenteerd op hun verjaardagstasting enkele weken geleden. Ik kon er helaas niet bij zijn, maar samples scoren kon gelukkig wel. Ons kent ons.

Zalig zachte, fruitige maar vooral bijzonder elegante neus op tropisch fruit. Denk papaya, banaan, kiwi, stervrucht, perzik. Slechts een heel klein beetje kruidig. Nog wat citroengras en een hint van munt. Wordt langzaamaan een tikkeltje waxy. Dit is bijna delicaat te noemen, maar vooral overheerlijk.

Op smaak krijg je wél onmiddellijk een kruidige toets van witte peper, die het tropische fruit mooi omfloerst. Dat fruit krijgt nu bijkomend gezelschap van lychee, stekelbes en grapefruit. De munt wordt verrassend groot en geeft deze Millennium Malt een frisse toets. Wat gaat dit gevaarlijk makkelijk naar binnen.

De finish is niet zo heel erg lang – maar zeker ook niet kort – en offreert nog een verrassend florale toets. Heel even verschijnt zelfs wat lavendel (gelukkig zonder soapy te worden) alvorens hij je mond opdroogt.

Mooi, mooi, mooi! Heel af en toe zie ik deze op veilingen nog eens verschijnen, maar voor de rest compleet onvindbaar geworden, helaas.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).