“Old Bushmills” Distillery
2, Distillery Road
Bushmills
Co. Antrim
Northern Ireland
BT57 8XH
+44 28 2073 3218

In Bushmills, Noord-Ierland, een mijl verwijderd van de spectaculaire rotsformatie Giant’s Causeway, is een bekende Ierse whiskystokerij gevestigd, Old Bushmills Distillery, die haar vergunning kreeg in 1608 en daarmee de oudste distilleerderij met licentie ter wereld is. Het was Sir Thomas Philips die in 1608 deze licentie ontving van Koning James I van Engeland. Old Bushmills Distillery werd echter pas in 1785 officieel als bedrijf geregistreerd.

Maar… de distilleerderij is waarschijnlijk nog veel ouder. De eerste vermelding van het Aqua Vitae, het levenswater, dateert van 1276, toen de plaatselijke landeigenaar zijn troepen moed in liet drinken voor een veldslag.

Op het einde van de 18e eeuw produceerde de stokerij bijna 50.000 liter whiskey, voornamelijk bestemd voor de Amerikaanse markt en het West-Indische gebied. De distilleerderij was zelfs eigenaar van een schip, de SS Bushmills, waarmee de zeer gegeerde whiskey over de Atlantische Oceaan werd vervoerd.

In 1885 werd de distilleerderij verwoest door een brand maar werd kort nadien terug opgebouwd. Onder leiding van architect Charles Doig werd het pagodedak ontworpen om via de droogoven (kiln) de luchtstroom te verbeteren.

In de 19e en 20e eeuw kon Bushmills zijn productie handhaven ondanks dat de distilleerderij in verschillende handen terecht kwam. In 1972 kwam de stokerij in handen van de Irish Distillers Group, tot op vandaag eigendom van Pernod Ricard.

Sinds 2006 de groep Diageo eigenaar van Bushmills.

De ‘Old Bushmills Distillery’ is een toeristische trekpleister met ongeveer 110.000 bezoekers per jaar.

Onder de merknaam Bushmills worden zowel single malt als blended whiskey’s gemaakt. Als één van de weinige mag deze whiskey een ‘oer-whiskey’ genoemd worden. De Bushmills whiskey vormt namelijk de basis voor een diversiteit aan andere distillaten, maar ook aan voedingswaren en andere gebruiksartikelen.

Bushmills whiskey wordt nog steeds gedistilleerd in de Old Bushmills distilleerderij. Er staan twee molens op de oevers van de River Bush, die langs de distilleerderij stroomt. Het pure kristalheldere water wordt gecombineerd met ongeturfde mout om er een whiskey van te maken zonder de scherpe rooksmaak die vele andere single malts kenmerkt. De distilleerderij heeft een grote mash tun en tien washbacks, vervaardigd uit roestvrij staal. In totaal worden negen distilleervaten gebruikt, waarvan vier wash stills van elk 16.000 liter en vijf spirit stills van elk 9.000 liter.

De whiskey wordt drie maal gedistilleerd in tegenstelling tot de Schotse malt whisky die over het algemeen tweemaal wordt gedistilleerd. De spirit van het laatste distillaat heeft een alcoholpercentage van 80%! Vooraleer de spirit op sherry-, porto- of bourbonvaten wordt getrokken, wordt het alcoholpercentage verlaagd tot 63% door toevoeging van water.

Een uitzonderlijk aspect van de stokerij is het feit dat het distilleren, het mengen, het rijpen, de opslag en het bottelen onder één en hetzelfde dak gebeurt.

De labels van Bushmills:

Bushmills Original
Bushmills Original is de mijlpaal van deze whiskeyfamilie, een blend van de eigen driemaal gedistilleerde malt whiskey met een lichtere Ierse graanwhiskey. Het is een zachte whiskey met een rijke, warme smaak van vers fruit, vanille en honing.

Black Bush
Met zijn intrigerende smaak is de Black Bush een speciale blend. Het geheim zit hem in het genereuze aandeel van malt whiskey gerijpt in geselecteerde Oloroso Sherry vaten, hetgeen de Black Bush zijn diep ambere kleur, de geur van gedroogd fruit en zijn intens karakter geeft.

Bushmills Malt 10 Year Old
Rekening houdende met de eeuwenoude distilleertradities bij Bushmills is deze malt één van de zeldzame Ierse malt whiskeys. Vakkundig wordt elke druppel Bushmills Malt drie keer gedistilleerd en is gemaakt van 100% ‘gemouten’ gerst.

Bushmills Malt 16 Year Old
Bushmills Malt 16 Year Old is een zeer zeldzame single malt Irish whiskey. Met zijn “Three Wood” rijping ontstaat een zelden voorkomende karakteristieke malt, met een zeer volle smaak. Deze uitzonderlijke whiskey heeft 16 jaar of meer gerijpt in een combinatie van Amerikaanse bourbonvaten en Spaanse Oloroso sherrytonnen.

Bushmills Malt 21 Year Old
Bushmills Malt 21 Year Old is een uitzonderlijk zeldzame single malt Irish whiskey. Slechts enkele flessen hiervan worden jaarlijks beschikbaar gesteld. Typerend voor deze single malt is rijping op drie verschillende soorten vaten. De whiskey wordt eerst gerijpt op Amerikaanse bourbon- en Spaanse Oloroso sherryvaten voor zo’n 19 jaar. Daarna wordt de malt whiskey nog twee jaar op Madeiravaen getrokken.

bijdrage van Reza Vandekerckhove