Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bushmills Distillery

Distilleerderijen Posted on 21/12/2009 13:47

“Old Bushmills” Distillery
2, Distillery Road
Bushmills
Co. Antrim
Northern Ireland
BT57 8XH
+44 28 2073 3218

In Bushmills, Noord-Ierland, een mijl verwijderd van de spectaculaire rotsformatie Giant’s Causeway, is een bekende Ierse whiskystokerij gevestigd, Old Bushmills Distillery, die haar vergunning kreeg in 1608 en daarmee de oudste distilleerderij met licentie ter wereld is. Het was Sir Thomas Philips die in 1608 deze licentie ontving van Koning James I van Engeland. Old Bushmills Distillery werd echter pas in 1785 officieel als bedrijf geregistreerd.

Maar… de distilleerderij is waarschijnlijk nog veel ouder. De eerste vermelding van het Aqua Vitae, het levenswater, dateert van 1276, toen de plaatselijke landeigenaar zijn troepen moed in liet drinken voor een veldslag.

Op het einde van de 18e eeuw produceerde de stokerij bijna 50.000 liter whiskey, voornamelijk bestemd voor de Amerikaanse markt en het West-Indische gebied. De distilleerderij was zelfs eigenaar van een schip, de SS Bushmills, waarmee de zeer gegeerde whiskey over de Atlantische Oceaan werd vervoerd.

In 1885 werd de distilleerderij verwoest door een brand maar werd kort nadien terug opgebouwd. Onder leiding van architect Charles Doig werd het pagodedak ontworpen om via de droogoven (kiln) de luchtstroom te verbeteren.

In de 19e en 20e eeuw kon Bushmills zijn productie handhaven ondanks dat de distilleerderij in verschillende handen terecht kwam. In 1972 kwam de stokerij in handen van de Irish Distillers Group, tot op vandaag eigendom van Pernod Ricard.

Sinds 2006 de groep Diageo eigenaar van Bushmills.

De ‘Old Bushmills Distillery’ is een toeristische trekpleister met ongeveer 110.000 bezoekers per jaar.

Onder de merknaam Bushmills worden zowel single malt als blended whiskey’s gemaakt. Als één van de weinige mag deze whiskey een ‘oer-whiskey’ genoemd worden. De Bushmills whiskey vormt namelijk de basis voor een diversiteit aan andere distillaten, maar ook aan voedingswaren en andere gebruiksartikelen.

Bushmills whiskey wordt nog steeds gedistilleerd in de Old Bushmills distilleerderij. Er staan twee molens op de oevers van de River Bush, die langs de distilleerderij stroomt. Het pure kristalheldere water wordt gecombineerd met ongeturfde mout om er een whiskey van te maken zonder de scherpe rooksmaak die vele andere single malts kenmerkt. De distilleerderij heeft een grote mash tun en tien washbacks, vervaardigd uit roestvrij staal. In totaal worden negen distilleervaten gebruikt, waarvan vier wash stills van elk 16.000 liter en vijf spirit stills van elk 9.000 liter.

De whiskey wordt drie maal gedistilleerd in tegenstelling tot de Schotse malt whisky die over het algemeen tweemaal wordt gedistilleerd. De spirit van het laatste distillaat heeft een alcoholpercentage van 80%! Vooraleer de spirit op sherry-, porto- of bourbonvaten wordt getrokken, wordt het alcoholpercentage verlaagd tot 63% door toevoeging van water.

Een uitzonderlijk aspect van de stokerij is het feit dat het distilleren, het mengen, het rijpen, de opslag en het bottelen onder één en hetzelfde dak gebeurt.

De labels van Bushmills:

Bushmills Original
Bushmills Original is de mijlpaal van deze whiskeyfamilie, een blend van de eigen driemaal gedistilleerde malt whiskey met een lichtere Ierse graanwhiskey. Het is een zachte whiskey met een rijke, warme smaak van vers fruit, vanille en honing.

Black Bush
Met zijn intrigerende smaak is de Black Bush een speciale blend. Het geheim zit hem in het genereuze aandeel van malt whiskey gerijpt in geselecteerde Oloroso Sherry vaten, hetgeen de Black Bush zijn diep ambere kleur, de geur van gedroogd fruit en zijn intens karakter geeft.

Bushmills Malt 10 Year Old
Rekening houdende met de eeuwenoude distilleertradities bij Bushmills is deze malt één van de zeldzame Ierse malt whiskeys. Vakkundig wordt elke druppel Bushmills Malt drie keer gedistilleerd en is gemaakt van 100% ‘gemouten’ gerst.

Bushmills Malt 16 Year Old
Bushmills Malt 16 Year Old is een zeer zeldzame single malt Irish whiskey. Met zijn “Three Wood” rijping ontstaat een zelden voorkomende karakteristieke malt, met een zeer volle smaak. Deze uitzonderlijke whiskey heeft 16 jaar of meer gerijpt in een combinatie van Amerikaanse bourbonvaten en Spaanse Oloroso sherrytonnen.

Bushmills Malt 21 Year Old
Bushmills Malt 21 Year Old is een uitzonderlijk zeldzame single malt Irish whiskey. Slechts enkele flessen hiervan worden jaarlijks beschikbaar gesteld. Typerend voor deze single malt is rijping op drie verschillende soorten vaten. De whiskey wordt eerst gerijpt op Amerikaanse bourbon- en Spaanse Oloroso sherryvaten voor zo’n 19 jaar. Daarna wordt de malt whiskey nog twee jaar op Madeiravaen getrokken.

bijdrage van Reza Vandekerckhove



The BenRiach Distillery

Distilleerderijen Posted on 21/12/2009 11:50

The BenRiach Distillery
Glenbevrie Business Centre
Glenbevrie Business Park
Farbert, FK5 4RB
Scotland, UK
tel +44 1324 682220
web – www.benriachdistillery.co.uk

De BenRiach distilleerderij, die opgericht werd in 1892 door de Grant familie, bevindt zich in het centrum van Speyside, Schotland, net ten zuiden van Elgin.

Net zoals de grondstoffen, ligt het verhaal van The BenRiach Distillery aan de voet van het Grampian gebergte. Zijn gerst voor de productie vindt BenRiach op de velden rond de distilleerderij en het water komt diep uit het rotsachtige gesteente onder de distilleerderij. De eikenhouten vaten, voor het rijpen van de whisky, ging de distillery manager dan weer gaan zoeken in Spanje.

Sinds 1898 produceerde BenRiach Single Malt Scoth Whisky in kleine hoeveelheden, voor slechts een klein aantal gelukkigen die een fles konden bemachtigen.

Net als vele andere distilleerderijen in Schotland, moest ook BenRiach de deuren sluiten in de jaren 1900. De distilleerderij bleef gesloten tot 1965, toen het werd heropend door Glenlivet Distillers Ltd. In 1978 werd de distilleerderij eigendom van Seagrams, die op haar beurt in 2001 deel werd van Pernod Ricard. Pas in 2004 werd BenRiach verworven door een onafhankelijk consortium – the BenRiach Distillery Company Limited – die er zich toe verbonden om zijn hoog kwalitatieve single malts bekend te maken bij een breder publiek.

Naast zijn 4 categorieën heeft BenRiach nog zijn Super Premium en Limited Release. Voor deze laatste houdt BenRiach elk jaar een aantal vaten, met uitzonderlijke smaak, achter de hand. In 2008 werd pas voor de 5de maal een botteling van deze vaten op de markt gebracht. Het is dan ook steeds uitkijken naar deze zeer exclusieve bottelings.

In 2007 werd deze distilleerderij door Malt Advocate bekroond met een Whisky Award als Disitillery of the Year. Twee jaar later viel BenRiach opnieuw in de prijzen toen Whisky Magazine hen de titel Icons of Whisky – Distiller of the year 2009 toekende.

Classic Speyside

Heart of Speyside
12 years old
16 years old
20 years old

Peated BenRiach

Curiositas 10 years old
Authenticus 21 years old

Wood Finishes

15 years old Pedro Ximinez Finish
15 years old Tawny Port Finish
15 years old Dark Rum Finish
15 years old Madeira Finish
16 years old Sauternes Finish

Wood Finishes, Heavily Peated

Heredotus Fumosus (12 years old Pedro Ximinez Finish)
Importanicus Fumosus (12 years old Tawny Port Finish)
Arumaticus Fumosus (12 years old Dark Rum Finish)

Super Premium

25 years old
30 years old
40 years old

Limited Release

Blends

Clay Murray
Glen Bervie



BenRiach 12 Years Old

Tasting Notes Posted on 21/12/2009 10:11

Distilleerderij: The BenRiach Distillery
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 12 year old
Kleur: amber
ABV: 46%

Maten, Makkers, Single Malt

Gisteren op visite bij familie voor diner en een gezellige babbel. De koude en de sneeuwbuien getrotseerd en – zoals het hoort – een flesje Single Malt meegenomen voor de gastheer en gastvrouw.

De fles heeft het diner niet gehaald, want als aperitief werd er reeds een glaasje BenRiach 12 Years Old uitgeschonken.

Niet volledig onverwacht, geurt deze op Sherryvaten gerijpte Scotch licht rokerig en naar vanille. Maar een sterke chocoladegeur neemt de bovenhand.

De smaak is verrassend zacht en proeft naar fruit en gedroogde vijgen. De chocolade toets komt ook terug in de smaak. Iedereen rond te tafel vond de smaak toch (te) zacht voor een 12 YO en (te) zacht voor een whisky van 46%.

De korte finish is licht rokerig en een vleugje kruidig.

Deze Speyside whisky heeft meer karakter in de neus dan in de mond. Desalniettemin een lekkere whisky, maar zoals Roel het verwoordde:’ Zo’n flesje maak je op een avond gemakkelijk soldaat met een aantal vrienden.’

Score : 77

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert & Roel De Waele op 20-12-2009



Aberlour a’bunadh

Tasting Notes Posted on 21/12/2009 10:02

Distilleerderij: Aberlour Distillery
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Batch #17 (geen leeftijd)
Kleur: koper
ABV: 60,2%

Gebotteld hellevuur

Tja, voor je het beseft, wordt een gezellige avond een gezellige whisky tasting. Onze gastheer toverde nog een aantal flessen Speyside whiskies uit zijn barkast. De meest tot de verbeelding sprekende was toch deze Aberlour a’bunadh.

Wat meteen in het oog springt op het etiket is dat deze fles gebotteld werd uit Batch #17, straight from the cask, met een alcoholpercentage van 60,2%.

De fles had geen leeftijdsaanduiding; maar wat opzoekwerk op het internet leerde ons dat deze whisky minimaal 6 en maximaal 18 jaar op vat blijft rijpen. Algemeen wordt aangenomen dat deze Single Malt een (gemiddelde) leeftijd van 8 jaar heeft.

De complexe geur verraadt ietwat chocolade, kruiden en rozijnen.

Na de eerste slok baant deze dram zich, als een brandende lavastoom, een weg door je lichaam: eerst de mond, daarna de slokdarm, om als een bom te ontploffen in de maag. Je krijgt letterlijk en figuurlijk een warm gevoel van binnen. Bij de tweede slok proef je deze whisky pas echt voor het eerst: De kruiden en rozijnen uit de neus komen terug in de smaak, met een zweem van malt.

De finish is korter en zachter dan verwacht. Vanwege licht rokerig en (opnieuw) kruidig blijft er een aangename tinteling achter in de mond.

Deze dram heeft alles mee: de kleur, de geur, de smaak en vooral een finish met een zeer uitgesproken karakter. Ongeacht het hoge alcoholpercentage is dit een zeer aangename whisky. Dit is een fles om achteraan in de barkast te bewaren en om op speciale gelegenheden vanonder het stof te halen om van te genieten.

Score : 85

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert & Roel De Waele op 20-12-2009



Cardhu 12 Years Old

Tasting Notes Posted on 21/12/2009 10:00

Distilleerderij: The Cardhu Distillery
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 12 Years Old
Kleur: stro/zonlicht
ABV: 40%

Ocean’s 12

Na het diner, bij een stukje perencake als dessert, werd nog een laatste Single Malt gedegusteerd.

Deze Cardhu 12 Years Old komt in een mooie, ietwat klassieke fles. De kleur van zonlicht doet het glas schitteren als goud en de whisky vraagt om uitgeschonken te worden.

In het glas oogt deze dram niet alleen mooi, ook de geur is zeer innemend. Omdat turf en rook volledig afwezig zijn, komt er een zoete complexe mix van eik, vanille en botersnoepjes naar boven. Veelbelovende neus …

Het was dan ook teleurstellend om niets van dit lekkers terug te vinden in de smaak. De woorden zwak en waterachtig werden op tafel gegooid en het spook van de Ardbeg Blasda kwam terug opdoemen. Mijn neef Roel ontwaarde drop en anijs achteraan op de tong.

De finish is verrassender dan de smaak en blijft toch wel lang in de mond plakken.

Ik zou graag deze 12 Year old vegelijken met de film Ocean’s 12. Deze film had alles om een succes te zijn: prachtige poster, een ongelooflijke cast, oogverblindende special effects; maar het vuurwerk op het scherm ontbrak. Zo is het net met deze Scotch: prachtige fles en kleur, ongelooflijke neus, maar geen vuurwerk in het glas.

Score : 74

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert & Roel De Waele op 20-12-2009