Distilleerderij: Aberlour Distillery
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Batch #17 (geen leeftijd)
Kleur: koper
ABV: 60,2%

Gebotteld hellevuur

Tja, voor je het beseft, wordt een gezellige avond een gezellige whisky tasting. Onze gastheer toverde nog een aantal flessen Speyside whiskies uit zijn barkast. De meest tot de verbeelding sprekende was toch deze Aberlour a’bunadh.

Wat meteen in het oog springt op het etiket is dat deze fles gebotteld werd uit Batch #17, straight from the cask, met een alcoholpercentage van 60,2%.

De fles had geen leeftijdsaanduiding; maar wat opzoekwerk op het internet leerde ons dat deze whisky minimaal 6 en maximaal 18 jaar op vat blijft rijpen. Algemeen wordt aangenomen dat deze Single Malt een (gemiddelde) leeftijd van 8 jaar heeft.

De complexe geur verraadt ietwat chocolade, kruiden en rozijnen.

Na de eerste slok baant deze dram zich, als een brandende lavastoom, een weg door je lichaam: eerst de mond, daarna de slokdarm, om als een bom te ontploffen in de maag. Je krijgt letterlijk en figuurlijk een warm gevoel van binnen. Bij de tweede slok proef je deze whisky pas echt voor het eerst: De kruiden en rozijnen uit de neus komen terug in de smaak, met een zweem van malt.

De finish is korter en zachter dan verwacht. Vanwege licht rokerig en (opnieuw) kruidig blijft er een aangename tinteling achter in de mond.

Deze dram heeft alles mee: de kleur, de geur, de smaak en vooral een finish met een zeer uitgesproken karakter. Ongeacht het hoge alcoholpercentage is dit een zeer aangename whisky. Dit is een fles om achteraan in de barkast te bewaren en om op speciale gelegenheden vanonder het stof te halen om van te genieten.

Score : 85

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert & Roel De Waele op 20-12-2009