The BenRiach Distillery
Glenbevrie Business Centre
Glenbevrie Business Park
Farbert, FK5 4RB
Scotland, UK
tel +44 1324 682220
web – www.benriachdistillery.co.uk

De BenRiach distilleerderij, die opgericht werd in 1892 door de Grant familie, bevindt zich in het centrum van Speyside, Schotland, net ten zuiden van Elgin.

Net zoals de grondstoffen, ligt het verhaal van The BenRiach Distillery aan de voet van het Grampian gebergte. Zijn gerst voor de productie vindt BenRiach op de velden rond de distilleerderij en het water komt diep uit het rotsachtige gesteente onder de distilleerderij. De eikenhouten vaten, voor het rijpen van de whisky, ging de distillery manager dan weer gaan zoeken in Spanje.

Sinds 1898 produceerde BenRiach Single Malt Scoth Whisky in kleine hoeveelheden, voor slechts een klein aantal gelukkigen die een fles konden bemachtigen.

Net als vele andere distilleerderijen in Schotland, moest ook BenRiach de deuren sluiten in de jaren 1900. De distilleerderij bleef gesloten tot 1965, toen het werd heropend door Glenlivet Distillers Ltd. In 1978 werd de distilleerderij eigendom van Seagrams, die op haar beurt in 2001 deel werd van Pernod Ricard. Pas in 2004 werd BenRiach verworven door een onafhankelijk consortium – the BenRiach Distillery Company Limited – die er zich toe verbonden om zijn hoog kwalitatieve single malts bekend te maken bij een breder publiek.

Naast zijn 4 categorieën heeft BenRiach nog zijn Super Premium en Limited Release. Voor deze laatste houdt BenRiach elk jaar een aantal vaten, met uitzonderlijke smaak, achter de hand. In 2008 werd pas voor de 5de maal een botteling van deze vaten op de markt gebracht. Het is dan ook steeds uitkijken naar deze zeer exclusieve bottelings.

In 2007 werd deze distilleerderij door Malt Advocate bekroond met een Whisky Award als Disitillery of the Year. Twee jaar later viel BenRiach opnieuw in de prijzen toen Whisky Magazine hen de titel Icons of Whisky – Distiller of the year 2009 toekende.

Classic Speyside

Heart of Speyside
12 years old
16 years old
20 years old

Peated BenRiach

Curiositas 10 years old
Authenticus 21 years old

Wood Finishes

15 years old Pedro Ximinez Finish
15 years old Tawny Port Finish
15 years old Dark Rum Finish
15 years old Madeira Finish
16 years old Sauternes Finish

Wood Finishes, Heavily Peated

Heredotus Fumosus (12 years old Pedro Ximinez Finish)
Importanicus Fumosus (12 years old Tawny Port Finish)
Arumaticus Fumosus (12 years old Dark Rum Finish)

Super Premium

25 years old
30 years old
40 years old

Limited Release

Blends

Clay Murray
Glen Bervie