Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bushmills 25 Year Old 1975 Millennium Malt

Tasting Notes Posted on za, maart 21, 2020 16:58:47

Distilleerderij: Bushmills
Regio: Ierland
Fles: Bushmills 25 Year Old 1975 Millennium Malt, OB 2000, Cask #144
Kleur: goud
ABV: 43%

Delicaat & Elegant

Een gouwe ouwe, zeg maar. Deze Bushmills werd immers gestookt in 1975 en na een kwarteeuw gebotteld in de zogenaamde Millennium Malt reeks. Er werden toen heel wat vaten gebotteld – iets meer dan zestig, als ik me goed herinner – om het jaar 2000 goed in te zetten. Deze werd door vrienden gepresenteerd op hun verjaardagstasting enkele weken geleden. Ik kon er helaas niet bij zijn, maar samples scoren kon gelukkig wel. Ons kent ons.

Zalig zachte, fruitige maar vooral bijzonder elegante neus op tropisch fruit. Denk papaya, banaan, kiwi, stervrucht, perzik. Slechts een heel klein beetje kruidig. Nog wat citroengras en een hint van munt. Wordt langzaamaan een tikkeltje waxy. Dit is bijna delicaat te noemen, maar vooral overheerlijk.

Op smaak krijg je wél onmiddellijk een kruidige toets van witte peper, die het tropische fruit mooi omfloerst. Dat fruit krijgt nu bijkomend gezelschap van lychee, stekelbes en grapefruit. De munt wordt verrassend groot en geeft deze Millennium Malt een frisse toets. Wat gaat dit gevaarlijk makkelijk naar binnen.

De finish is niet zo heel erg lang – maar zeker ook niet kort – en offreert nog een verrassend florale toets. Heel even verschijnt zelfs wat lavendel (gelukkig zonder soapy te worden) alvorens hij je mond opdroogt.

Mooi, mooi, mooi! Heel af en toe zie ik deze op veilingen nog eens verschijnen, maar voor de rest compleet onvindbaar geworden, helaas.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Connemara Distillers Edition

Tasting Notes Posted on za, maart 21, 2020 06:37:09

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: Connemara Distillers Edition, OB 2017, Oloroso Sherry Cask Finish
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Citrusfamilie

Een kleine drie jaar geleden proefde ik voor het eerst de Connemara Distillers Edition. In tegenstelling tot de meeste releases van deze geturfde Ier, wordt hij gebotteld op 43% (in plaats van 40%). Dat geeft hem iets meer body, naar mijn mening. Bovendien kreeg hij een finish op oloroso sherryvaten. Ik kreeg onlangs een sample van mijn maatje Pat van een Distillers Edition uit oktober 2017.

De neus offreert flink wat agrum op een zacht bedje van rook. Er schemert nog wat stokvis door, alsook iets van gerookte ham en pecannoten, maar hij is toch vooral fris fruitig en zoet.

Hij komt erg zacht binnen met slechts een klein beetje kruidigheid (minder dan ik me kan herinneren van de vorige batch). De turfrook wordt langzaam aan groter, maar moet toch de duimen leggen tegen het fruit, dat vooral van de citrusfamilie afkomstig is. Midpalate komt er een mooie zilte toets opzetten, maar kan het bitterzoete niet overmeesteren. Erg drinkbaar, dat wel.

De afdronk is middellang, zoet versus zilt, terwijl de rook zachtjes wegdeemstert.

Een erg toegankelijke en betaalbare Connemara, die je doet genieten van de sherryinvloed. Dankjewel, Pat!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).