Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: Connemara Distillers Edition, OB 2017, Oloroso Sherry Cask Finish
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Citrusfamilie

Een kleine drie jaar geleden proefde ik voor het eerst de Connemara Distillers Edition. In tegenstelling tot de meeste releases van deze geturfde Ier, wordt hij gebotteld op 43% (in plaats van 40%). Dat geeft hem iets meer body, naar mijn mening. Bovendien kreeg hij een finish op oloroso sherryvaten. Ik kreeg onlangs een sample van mijn maatje Pat van een Distillers Edition uit oktober 2017.

De neus offreert flink wat agrum op een zacht bedje van rook. Er schemert nog wat stokvis door, alsook iets van gerookte ham en pecannoten, maar hij is toch vooral fris fruitig en zoet.

Hij komt erg zacht binnen met slechts een klein beetje kruidigheid (minder dan ik me kan herinneren van de vorige batch). De turfrook wordt langzaam aan groter, maar moet toch de duimen leggen tegen het fruit, dat vooral van de citrusfamilie afkomstig is. Midpalate komt er een mooie zilte toets opzetten, maar kan het bitterzoete niet overmeesteren. Erg drinkbaar, dat wel.

De afdronk is middellang, zoet versus zilt, terwijl de rook zachtjes wegdeemstert.

Een erg toegankelijke en betaalbare Connemara, die je doet genieten van de sherryinvloed. Dankjewel, Pat!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).