Mitchell’s Glengyle Distillery
8 Longrow
Campbeltown, Argyll PA28 6EX
Scotland
tel +44 1586 552 009
www.kilkerran.com

Glengyle werd oorspronkelijk opgericht door William Mitchell in 1872. Mitchell was eerder al mede-eigenaar van de naburige Springbank distilleerderij, maar verliet deze na onenigheid met de andere eigenaar, zijn broer John.

In 1919 werd, naar aanleiding van de algemene malaise na de Eerste Wereldoorlog, Glengyle gesloten (net als heel wat distilleerderijen uit Campbeltown, ooit het hart van de whiskywereld). In 1925 ging ze definitief dicht en op 8 april werden de stocks verkocht per opbod.

Een eerste poging om Glengyle terug op te starten, door Maurice Bloch, faalde door de Tweede Wereldoorlog. In de jaren ’50 van de vorige eeuw ondernam Campbell Henderson Ltd een derde poging, maar ook die mislukte.

Het zou duren tot Mitchell Glengyle Ltd werd opgericht in 2000, die zich tot doel stelde deze distilleerderij in haar oude glorie te herstellen. Zo zou Glengyle de eerste distilleerderij van het nieuwe millennium worden. Het bedrijf, dat vandaag de dag tevens Springbank runt, wordt aangestuurd door Hedley Wright, zelf een directe afstammeling van William Mitchell. Er is in Campbeltown nog een derde distilleerderij actief, zijnde Glen Scotia.

De restauratie nam vier jaar in beslag en in maart 2004 werd de eerste spirit op vat te slapen gelegd. De eerste whisky werd in 2009 gebottled, maar niet onder de naam Glengyle. Er bestaat namelijk al een blended (voorheen vatted) Highland malt onder die naam. Om verwarring te vermijden kozen de eigenaars voor Kilkerran. Dit is afgeleid van het Keltische ‘Ceann Loch Cille Chiarain’, de naam van de oorspronkelijke nederzetting waar de distilleerderij zich nu bevind, waar oorspronkelijk Saint Kieran een religieuze beweging zou hebben geleid.

Sinds 2007, na de verplichte rijping van drie jaar, mag de inhoud van de oudste vaten officieel whisky genoemd worden. Op 21 mei 2009 werd een eerste batch van 12.000 flessen gebotteld onder het label Kilkerran ‘Work in Progress’, een single malt van 5 jaar. Bedoeling is elk jaar een aantal flessen te bottelen onder de noemer ‘Work in Progress’ tot de grote release van Kilkerran 10 Year Old in 2014.

Naast de eerste Kilkerran Work in Progess werd in juni 2010 de tweede versie gelanceerd onder de naam – of wat had u gedacht? – Kilkerran Work in Progress 2nd Release.

Er bestaat er ook een speciale Christmas 2008 botteling, die op Port Wood werd gefinished, maar die is nog amper te vinden (en verschrikkelijk duur). Glengyle heeft tevens een blend op de markt, maar informatie hierover is moeilijk te vinden.

De distilleerderij is open voor het publiek en geeft rondleidingen (betalend).